Paula želi što duže plivati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sljedeceg vikenda kada se u Rovinju održava 11. plivacki maraton "Sveta Eufemija" završit ce ovosezonski Cro Cup u daljinskom plivanju. Neki maratoni iz ljetošnjeg kalendara tog kupa su otkazani, a bodovat ce ih se ukupno sedam. U Cro Cupu i ove godine sa zapaženim rezultatima nastupa veci broj istarskih plivaca i plivacica, a jedna od njih je i 16-godišnja plivacica "Pule" Paula Klunic koja je otplivala svih šest dosad održanih. Klunic je vec ranije zakaparirala drugo mjesto u apsolutnom poretku plivacica te prvo mjesto u konkurenciji juniorki.

U sklopu Cro Cup maratona prošloga vikenda Klunic je drugi puta u karijeri isplivala i Faros maraton, najduži maraton u sklopu Cro Cupa. Lani je tu zahtjevnu dionicu dugacku 16 kilometara svladala za cetiri sata i 57 minuta, a ove godine za cetiri sata i 16 minuta (4:16.01).

- Uvjeti su bili dobri, more nije bilo hladno, a nije bilo ni jakih struja. Nije bilo jako teško i brzo mi je prošlo, kaže Paula Klunic koja je na ovogodišnjem hvarskom maratonu za 40 minuta popravila lanjsko vrijeme. Lani nije ni obišla stazu prije samog natjecanja. Ove je godine stazu ipak obišla brodom, no kako se kasnije ispostavilo, nije je obeshrabrilo što je pregled rute "motoriziranim" sredstvom trajao cak sat i 40 minuta.

Isticuci vrijednost isplivanog vremena, njena klupska trenerica Klara Hrastic napominje pak da dionicu hvarskog maratona Klunic ljeti na treninzima nikad nije isplivala u komadu. Prosjecno ljeti pliva sedam, osam kilometara dnevno, u dva puta.

- Prošle godine strategija je bila da otpliva lagano da uspije izdržati do kraja, a na ovogodišnjem Farosu je prvih desetak kilometara plivala sporije, uz lagano ubrzavanje u završnim kilometrima. Kad bi dionicu približnu hvarskom maratonu plivala svakodnevno, vjerujem da bi i rezultat bio još bolji, iako je i vrijeme isplivano na ovogodišnjem Farosu za nju odlicno. Možda u trecem pokušaju bude i srece da ga ispliva za manje od cetiri sata. kazala je Hrastic.

Osim 11. mjesta u apsolutnom poretku Faros maratona (cetvrta u konkurenciji plivacica u Cro Cupu), Klunic je na drugom po "velicini" maratona iz Cro Cupa, 10-kilometarskom u Omišu zauzela cetvrto mjesto u apsolutnom poretku plivacica, kao i dvostruko kracem maratonu u Makarskoj. Trece mjesto u zbirnom poretku plivacica osvojila je na maratonu Šilo - Crikvenica (3,5 km), dok je na prvom ovosezonskom maratonu iz Cro Cup serije u Novom Vinodolskom, takoder na dionici od pet kilometara, bila najbrža u ženskoj konkurenciji. Plivala je i gotovo na svim lokalnim maratona, medu kojima je pobijedila na onom održanom u Limskom kanalu.

- Maratone sam prije nekoliko godina pocela plivati iz zabave, a sada ih svake godine plivam sve više, kaže najsvestranija istarska plivacica Paula Klunic, koja se još uvijek ne može izjasniti bi li se profilirala u plivacicu daljinskog plivanja ili ce se još neko vrijeme zadržati u "klasicnim" bazenskim disciplinama, u kojima su joj najdraži stilovi delfin i ledno, odnosno dionice od 100 i 200 metara. Kaže da je zadovoljna i prethodnom sezonom u bazenima, i to više rezultatima koje je ostvarila u 50-metarskom bazenu.

- Cilj mi je što duže ostati u plivanju i što više plivati, zakljucila je Paula Klunic.


Podijeli: Facebook Twiter