Paukova mreža: Optuženici poriču krivnju

(Arhiva)
(Arhiva)

Pripadnici krijumčarske skupine koju je navodno okupio kanadski Hrvat Miroslav Aničić izjavili su na zagrebačkom Županijskom sudu da se ne osjećaju krivima ni po jednoj točki optužnice koja ih tereti da su na Bahamima i u Dominikanskoj Republici nabavljali velike količine kokaina te da su ga unajmljenim privatnim zrakoplovima prebacivali u Europu.

Obrana prvooptuženog Aničića najavila je da će tijekom suđenja dokazati da je optužnica proizašla iz međunarodne policijske akcije "Spider web" (Paukova mreža) nedorečena, iako se navodni pokretač krijumčarskog lanca na optuženičkoj klupi našao nakon što je u njegovu automobilu u Austriji pronađeno više od 100 kilograma bijelog praha.

Da je USKOK-ova optužnica neutemeljena zaključio je na početku suđenja i odvjetnik Kolumbijca Davida Moline, jedinog optuženika koji se zbog nedostupnosti hrvatskom pravosuđu danas nije očitovao o krivnji. USKOK je, međutim, uvjeren da će nizom dokaza, među kojima su i snimke telefonskih razgovora optuženika, dokazati da su se okupili u "dobro organiziranu kriminalnu skupinu" koja je unajmljenim zrakoplovima s Kariba uspjela u Europu dopremiti gotovo 180 kilograma kokaina.

S kolumbijskim partnerima Aničićeva je skupina, tvrdi USKOK, planirala prokrijumčariti još nekoliko pošiljki od po 150 do 200 kilograma kokaina. No, dogovor nije realiziran zbog policijske akcije tijekom koje su, u travnju prošle godine, Aničić i kanadska Hrvatica Marina Gašpar uhićeni u Austriji s mercedesom punim kokaina, a u Sloveniji njihova "prethodnica" Nikola Katić, Milan Stevanović i Davor Matić.

U skupini su navodno bili i srbijansko-bosanski državljanin Željko Kostić, Ivan Maričić te zaposlenik zagrebačke Zračne luke Gordan Čovičić koji je preko poznanstava na aerodromima u Salzburgu i Stuttgartu krijumčarima dogovarao prolaz bez nadzora. Njegov je odvjetnik optužbe odbacio tvrdnjom da je jedina Čovičićeva namjera bila da svoj "know how" podijeli s optuženicima koji su željeli osnovati kompaniju za iznajmljivanje privatnih zrakoplova.

Osim zaplijenjenog 101 kilograma kokaina koji je u automobil navodno prebačen u zračnoj luci u Stuttgartu, Aničićeva je skupina, prema optužnici, u siječnju prošle godine unajmljenim zrakoplovom s Kariba dopremila još 74 kilograma te droge, od čega je najmanje 59 kilograma prodano u Hrvatskoj i Sloveniji za 1,9 milijuna eura.

U sudnici se doznalo i da je kokain s Kariba dopreman luksuznim mlažnjacima Gulfstream i Challenger, kao i da se protiv Aničića u Kanadi, gdje ima više tvrtki, vodi kazneni postupak zbog financijskih malverzacija. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter