Pauk punom parom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Specijalno vozilo, kolokvijalno poznatije kao pauk, na umaškim se ulicama pojavilo prošlog tjedna i (prometni) red konacno se poceo uspostavljati. Pauk je trebao poceti raditi 1. lipnja, ali suglasnost PU istarske stigla je tek prije desetak dana.

Vozaci, zadnjih godina naviknuti da bez sankcija mogu parkirati u centru kako i gdje žele, prvog su dana bili zateceni. Pauk je odmah polucio željeni ucinak - svakog jutra može ga se vidjeti kako kruži gradom te diže i odvozi aute. Umažani i njihovi gosti sada se ipak više ne usude bahato ostavljati svoje limene ljubimce posvuda, o cemu smo na ovim stranicama nebrojeno puta pisali.

Zadnji put pauk je u Umagu uredovao prije pet-šest godina, kad je Grad iz svoje blagajne kupio to vozilo za nešto više od 700 tisuca kuna, što je više od njegove realne cijene. Onomad je i zbog te previsoke cijene izbila afera. Usto, ustanovljeno je da gradska uprava nema licencu za obavljanje te djelatnosti. Stoga je, poput ping-pong loptice, vozilo prebaceno pod kapu komunalnog poduzeca 6. maj, zatim gradskog poduzeca Komunela i na kraju u Vlastiti pogon, koji ga i danas koristi za odvoz smeca i drugih krupnih stvari.

Buduci da je lokalna policija svojim neprisustvom na ulicama pokazala da je ne zanima baviti se kažnjavanjem nepropisnog parkiranja, gradani su navikli vozila ostavljati posvuda i svakako. Centar grada bio je zagušen, zatvarali su se prolazi, rampe za invalide, kucni prilazi, drugi automobili, ulazi u podzemna parkirališta, blokirale jednosmjerne ulice, prekrivali pješacki prijelazi… I nikom ništa jer Grad je redovito isticao da je nemocan bez pauka. Nepropisnog parkiranja ce i dalje biti, ali sada sigurno manje.

Koncesiju je na natjecaju dobila vucna služba Pauk u vlasništvu Milisava ?okica iz Poreca, za što ce se u proracun godišnje sliti deset tisuca kuna. Odobrenje za rad dano mu je do 31. prosinca 2012. godine. Srecom je rijec o obrtniku iz drugog grada, tako da ne pali ono u stilu "daj, pa poznamo se, nemoj dignut' baš moj auto".

Po utvrdenom cjeniku, dizanje vozila s prijevozom do mjesta odlaganja stoji 350 kuna, još 50 kuna po danu treba platiti za cuvanje automobila u za to predvidenom prostoru, dok 150 kuna stoji dizanje vozila u pokušaju, odnosno njegovo preuzimanje na mjestu pocinjenja prometnog prekršaja. To baš nije jeftino, ali u nas se vozaci sjete prometnih pravila tek kad ih se žestoko udari po džepu.


Podijeli: Facebook Twiter