Patronažne sestre kontroliraju zdravlje građana

Patronažna sestra Dragica Dolenec (D. MEMEDOVIĆ)
Patronažna sestra Dragica Dolenec (D. MEMEDOVIĆ)

Patronažne sestre svoje radne sate provode na terenu posjećuju kronične bolesnike, trudnice, novorođenčad i babinjače. Skrbe za stare i nemoćne, osobe s invaliditetom, a vode i zdravstveno-promotivne akcije. Blisko surađuju s ostalim stručnjacima iz domene zdravlja, ali i Centrom za socijalnu skrb, Crvenim križem i raznim udrugama, a organiziraju i grupe za potporu dojenju te tečajeve za trudnice. Jednom mjesečno po mjesnim odborima Pule provode takozvano savjetovalište u sklopu kojega zainteresiranim mještanima mjere šećer, tlak i daju savjete o zdravlju i prehrani.

Na pregled 20-30 Štinjanaca

Svake prve srijede u mjesecu patronaža sestra Dragica Dolenec posjećuje Štinjance koji se, kako doznajemo, na savjetovalište uvijek rado odazivaju.

- Svake prve srijede u mjesecu sam u štinjanskom mjesnom odboru gdje pregledam od 20 do 30 Štinjanaca. Izmjerim im šećer iz kapilarne krvi, kontroliram tlak, priča nam Dolenec uz riječi kako je veliki broj njih redovit te dolaze svaki mjesec.

Podaci o zdravstvenom stanju upisuju im se u knjižicu koju dobiju prilikom prvoga dolaska, a i ona ih upisuje u svoju bilježnicu, kako bi mogla pratiti zdravstveno stanje svakoga pojedinca.

Kontrolirati tlak, a posebice šećer s kojim ima problema svake srijede dolazi Lorenza Bijažić. Na sreću, nalazi su joj jučer bili uredni, ali prisjeća se i da je bilo dana kada ju je zbog visoke razine šećera patronažna sestra odmah uputila kod liječnika. Kako pojašnjava patronažna sestra šećer bi trebao biti između 4,4 do 6,6 no budući da se kontrolira na aparatiću iz kapilarne krvi prihvatljive su i nešto više vrijednosti, do sedam.

- Ukoliko vidim da netko ima granične vrijednosti uputim ga liječniku gdje će se pretragom iz venske krvi vidjeti točni podaci, veli ova patronažne sestra, upozoravajući da bi oni koji vade šećer u mjesni odbor trebali doći natašte, kako bi rezultati bili što točniji.

Napominje i kako bi tlak trebao biti 120/80, a njegova gornja granica 140/90 no kako i tu može tolerirati nešto više vrijednosti budući da neki ljudi dođu u žurbi, ili nakon kave pa ima kroz neko vrijeme ponovo izmjeri tlak, kako bi se vidjelo je li im se smirio.

Visok tlak i šećer

Kontrolirati su zdravlje jučer došli i bračni par Radetić. Kako nam priča Laura, s muževe strane mnogi imaju problema sa šećerom pa ga i on sam redovito kontrolira.

- Volimo doći, nije nam daleko. Da provjerimo tlak i šećer i znamo na čemu smo, što smijemo, a što ne smijemo, držimo se pod kontrolom. Zgodno nam je da brigu o zdravlju možemo voditi u našem selu, da ne moramo i za to odlaziti do grada, veli nam Laura.

I bračni par Peteršić došao je provjeriti svoje zdravstveno stanje. Dok je Željka imala nešto povišen tlak njezin je suprug imao gotovo idealne nalaze i to u 80-tima. Kako nam veli za to je zaslužno more gdje godinama "puni baterije".

Inače, osim mjerenja tlaka i šećera iz kapilarne krvi patronažne sestre po savjetovalištima daju mještanima i zdravstvene savjete iz svoje domene, posebice vezane uz zdravu prehranu i blaže tegobe. Savjetovalište je važno i zbog razloga što su u njemu po prvi puta otkriveni neki problemi sa zdravljem te su te osobe upućene na daljnju liječničku obradu.

Na Puljštini čak 35 savjetovališta

Viša medicinska sestra Davorka Rakić, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Istarskih domova zdravlja, navodi da se zdravstveno savjetovalište provodi u svim mjesnim odborima grada, ali i po mjestima bivše općine Pula. Sve u svemu ukupno 18 patronažnih sestara vodi čak 35 savjetovališta. Grad Pula od 2008. godine savjetovalištima financirao nabavku trakica za mjerenje šećera, ali su od ove godine taj izdatak na sebe preuzeli sami mjesni odbori, no rad savjetovališta zbog toga neće doći u pitanje.

Rad po mjesnim odborima

U Mjesnom odboru Arena patronažna sestra dežura svakog prvog utorka u mjesecu, od 9 do 10 sati. Na Busoleru je svakog prvog četvrtka od 10 sati, a na Gregovici svakog trećeg utorka od 9.30 do 10.30 sati. U MO Stoja savjetovalište se provodi svakog trećeg četvrtka od 9 do 10 sati, na Verudi prvog utorka u mjesecu od 9 do 11 sati, na Vidikovcu svakog prvog ponedjeljka od 9 do 10 sati, dok su svakog drugog ponedjeljka u isto vrijeme patronažne sestre u mjesnom odboru u odboru Stari grada. Na Monte Zaru su svakog drugog četvrtka od 9 do 11 sati. U Šijani savjetovalište radi svakog drugog ponedjeljka, od 10 sati, na Velom Vrhu prvog četvrtka od 9 do 11, a na Novoj Verudi prvog četvrtka od 9 do 10 sati. U MO Valdebek sestre dežuraju prvog ponedjeljka u mjesecu od 9 do 10 sati, na Kaštanjeru također prvog ponedjeljka, ali od 8.30 do 9.30 sati, a na Monvidalu prvog ponedjeljka od 8.30 do 9.30 sati. U Štinjanu patronažna sestra radi svake prve srijede u mjesecu od 9 do 10, a na MO Sv. Polikarp -Sisplac prve srijede od 9 do 11 sati. (Borka PETROVIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter