Patria je pitanje pravosuda, ne politike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski i finski premijeri Zoran Milanovic i Jyrki Katainen ocijenili su u utorak u Helsinkiju da je sumnjiva prodaja borbenih vozila tvrtke Patria hrvatskoj vojsci pravosudno pitanje u koje se politika nece i ne može miješati.

"Kratko smo razgovarali i o Patriji, konstatirali da se slucaj istražuje i da obje zemlje ne žele donositi politicke presude prije nego što završi pravosudni postupak", rekao je Katainen na zajednickoj konferenciji za novinare s Milanovicem koji boravi u službenoj posjeti Finskoj.

"S naše strane mogu reci da žalimo zbog svih optužbi za nesavjesno poslovanje. Patria kao kompanija mora sve otvoreno reci, istraga je u tijeku i nema se što uciniti na politickoj razini", dodao je Katainen.

Rekavši da se slaže sa svime što je rekao njegov finski kolega, Milanovic je istaknuo da taj slucaj nema nikakve veze s njegovom vladom. "Cijela procedura pokrenuta je prije dolaska ove vlade, ona nema ništa s natjecajem koji je proveden prije nekoliko godina", ustvrdio je Milanovic.

Dvojica premijera razgovarala su o bilateralnim odnosima, hrvatskom putu u EU i procesu ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora koji je dosad ratificiran u osam clanica Unije, medu kojima nije Finska.

"Sigurni smo da ce se hrvatski put u EU dobro nastaviti. Postoje neke stvari koje treba dovršiti, što je normalno jer je za to potrebno odredeno vrijeme. No, sretni smo razvojem dogadaja u Hrvatskoj u smislu buduceg clanstva u EU-u", rekao je Katainen, istaknuvši potrebu nastavka reforme pravosuda i poboljšanje ulagacke klime.

Istaknuvši da su politicki odnosi izmedu Hrvatske i Finske uvijek bili vrlo dobri, Katainen je ocijenio da bi trgovinska razmjena mogla biti bolja, no razvija se vrlo dobro i dodatno ce osnažiti ulaskom Hrvatske u EU. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter