Patolog: Azapović umro od previše Tramadola

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Smrt 18-godišnjeg Marka Azapovića iz Županje, čija obitelj tvrdi da je umro zato što su ga mjesec dana prije pretukli policajci u Županji, prouzročila je prekomjerna doza lijeka Tramadola koja je dovela do zastoja disanja, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru.

Po riječima Ante Blažanovića s Odjela patologije vukovarske Opće županijske bolnice tijekom toksikoloških analiza tjelesnih tekućina i tkiva mladića, obavljenih na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, pronađeno je 4 miligrama Tramadola u litri krvi Marka Azapovića, što je četverostruko više od terapijske doze.

Pojašnjavajući djelovanje toga lijeka, koji se uvrštava u opijate i koristi za ublažavanje teških bolova, Blažanović je naveo da Tramadol ima jak analgetski učinak. Ako ga se uzme u prevelikoj dozi, izaziva zastoj disanja što za posljedicu ima zastoj rada mozga uslijed nedostatka kisika, što u konačnici dovodi do smrti.

Blažanović je također kazao da se Tramadol može dobiti jedino na liječnički recept te nema saznanja zašto je Azapović koristio taj lijek. Također je naveo da su kao uzrok smrti isključeni ugrušak i zastoj rada srca, za što se, nakon obavljene obdukcije, pretpostavljalo da je prouzročilo smrt mladog Županjca.

Za ozlijede koje su na mladićevom tijelu evidentirane u vinkovačkoj Općoj županijskoj bolnici rekao je da su lakše i ni u kojem slučaju ne mogu prouzročiti smrt.

Županijski državni odvjetnik Božidar Piljić podsjetio je da je odvjetništvo tijekom istrage o smrti Marka Azapovića provelo više dokaznih radnji i saslušalo 27 svjedoka te da nakon dobivenih rezultata toksikoloških analiza ne postoje pretpostavke za sumnju u počinjenje kaznenog dijela. Time je taj slučaj za Državno odvjetništvo okončan, kazao je Piljić. Također je potvrdio da je o rezultatima analiza obaviještena i obitelj Marka Azapovića.

U izjavi Hini brat preminulog mladića Vjekomir Azapović poručio je da je i očekivao da će se "sve pokušati sakriti pod tepih" kako nitko ne bi odgovarao za Markovu smrt.

- Ne vjerujem više nikome, kazao je te dodao da nema saznanja da je Marko uzimao Tramadol.

- Znam jedino da je koristio Amoxil jer je imao upalu zuba, tvrdi i dodaje da obitelj neće odustati od tužbe protiv policije te će ustrajati u traženju pravde.

Županjska policija uhitila je Marka Azapovića 19. ožujka nakon što je prijavio da mu je ukraden izvjesni iznos novca, a prijavu potom povukao. Mladić je umro u svojem domu 21. travnja, oko mjesec dana nakon ispitivanja u policiji. Njegova obitelj u medijima je izrazila sumnju da je umro od posljedica policijskog premlaćivanja.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić prije par dana na konferenciji za novinare izjavio je da nije bilo propusta u policijskom postupanju s Markom Azapovićem. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter