Patnja, ljepota, hedonizam i glazba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulski književnik Elvir Tominić nedavno je objavio pjesničku zbirku naslovljenu "Vodomar", koja je u srijedu navečer predstavljena u Gradskoj knjižnici i čitaonici. O autoru i o knjizi govorili su Dora Tominić i doc. dr. Daniel Mikulaco, a autorove su stihove čitale su Tea Jakšić, Mia Levak i Vedrana Štefančić.

Simboli

- Autor je moj bivši student, profesor je hrvatskog jezika i književnosti, a oduvijek je volio puno čitati. U svojim dosadašnjim romanima dobro je apsolvirao jezik proze, dok je s poezijom posve drukčiji slučaj s jezikom, to nije onaj jezik koji svakodnevno koristimo, to je onaj jezik koji u sebi sadrži glazbenost, poeziju, u poeziji nema laganja, to je iskaz najintimnijih želja. Na svojim je pjesmama radio 30 godina. U nekim radovima ima tragova narativnosti. Knjigu je tiskao u 108 primjeraka, a taj broj u hinduističkoj kulturi je sretan broj, dok kod veda znači cjelovitost egzistencije, no nećemo ući u neke dublje analize tog broja i značenja, kazao je Mikulaco ističući da je ovdje vidljiv na neki način i utjecaj Charlesa Bukowskog.

Nadalje, Mikulaco je naglasio da se autor poigrava raznim stereotipima suvremene popularne kulture te da gradi referencijalne metatekstualne odnose, kao i da mu je osobito bitna glazbenost i dvodobna struktura poetskog teksta. Da je zbirka zanimljiva i mlađem naraštaju, ali i starijim čitateljima, potvrdio je Mikulaco.

Sam autor se prisjetio kada je počeo studirati, kako je bio nadobudan jer je imao za sobom mnoštvo pročitanih knjiga, te se sjetio, između ostalog, i jednog seminara o Filipu Latinoviczu, kada je napisao da je Krleža nešto rekao, na što ga je profesor Mikulaco upozorio da je to rekao njegov lik, a ne autor.

Razne teme

S podnaslovom "Mantre u slavu Erosa i Tanatosa" autor u ovoj knjizi prikazuje razne tematske i interesne sfere: smisao patnje, ljepotu žene, hedonizam, istočnjačke filozofije, godišnja doba, raspad Jugoslavije, ljubavne brodolome, ima elemenata kršćanstva, erotike, a prisutne su i brojne reminiscencije na rock-kulturu, prije svega Led Zeppelin, Lou Reeda, Sisters Of Mercy, Metallicu…

Njega su oblikovali autori kao što su Sylvia Plath, Josip Pupačić, Walt Whitman, Željko Sabol, Khalil Gibran, Slavko Mihalić, Emily Dickison, Vesna Parun…

Do sada se autor, rođen 1973. godine, čitateljskoj publici predstavio s tri romana koja su objedinjena pod zajedničkim nazivom "Pulska trilogija" ("Kronika obožavanja", "Crni pastuh" i "Priča o Edipu"). O njegovom stvaralačkom radu govorila je Dora Tominić, ističući kako autor ima već dva nova prozna rukopisa spremna za tisak. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter