Patite li od stresoreksije?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stresoreksija je prehrambeni poremecaj najnovijeg datuma i pogada uspješne poslovne žene. Uzrokuje ga stres, a posljedica je manjak apetita do kojeg dolazi zbog nedostatka vremena za kvalitetno konzumiranje obroka.

Nemogucnost pronalaženja vremena cak i za mali zalogaj u posljednje vrijeme predstavlja problem mnogih zaposlenih žena. Rijec je o prehrambenom poremecaju kojeg strucnjaci nazivaju stresoreksijom, a koji je sve prisutniji u današnjem društvu. Hranimo se tako da rucak konzumiramo ispred racunala. Koje su posljedice?

Poslovne žene previše su zaposlene da bi stigle jesti. Previše su opterecene razlicitim obavezama i ulogama - one su majke, supruge, kcerke i poslovne žene. Moraju se brinuti o obitelji, a istovremeno se moraju posvetiti i brojnim poslovnim obavezama, jer je konkurencija velika i ne mogu si dopustiti propuste.

Stoga, u jednoj takvoj situaciji, hrana postaje luksuz. Ne zbog skupoce, vec jer pauza za rucak, da bi se slijedila pravila korektne prehrane, za njih znaci gubljenje vremena, a ono je u današnjem zahtjevnom poslovnom svijetu iznimno dragocjeno, pravi luksuz. To je mehanizam koji vodi k stresoreksiji.

A što je zapravo stresoreksija? U pitanju je poremecaj prehrane od kojeg pate žene izmedu 25 i 45 godina. Rijec je o ženama koje su ponajviše angažirane na poslovnom planu, a hrane se loše i ne bave se svojim zdravljem. Razlog leži u teretu brojnih poslovnih obaveza. Potonji uzrokuje visoku razinu stresa, nervoze, anksioznosti, umora i što je najgore nerijetko je dio i njihovog privatnog života.

Postavlja se i pitanje zašto se pojedine žene razbole od stresoreksije? Posljednjih godina od žena se previše tražilo. Žene koje odluce raditi moraju se istovremeno posvetiti i ulozi kucanice i majki. One su obrazovanije negoli prije dvadesetak godina i ambicioznije u poslovnom miljeu. No, postici poslovni uspjeh i dostici sam vrh nije nimalo lako, niti jednostavno. Prema posljednjim rezultatima koje je objavio Istat, a koji su objavljeni u godišnjem izvješcu u Italiji 2010. godine kvaliteta ženskog rada je sve niža.

Naime, žene nerijetko obavljaju poslove koji ne zahtijevaju akademsko obrazovanje i zaraduju manje od muškaraca. Uz to, majcinstvo je u pojedinim sredinama prepreka u dobivanju adekvatnog poslovnog statusa. Rezultat toga je ogroman, dvostruki trud, koji je uložen u posao da bi se postigla karijera. A to donosi sa sobom i svoj danak.


Podijeli: Facebook Twiter