Patite li od sindroma racunalnog vida?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Provodite li više od tri sata dnevno pred zaslonom racunala? Imate li problema s umorom ociju, glavoboljama, suhim ili upaljenim ocima, zamucenim vidom ili opcim umorom nakon rada na racunalu?

Ako je tako, mogli biste biti jedna od milijun osoba koje pate od CVS-a. CVS je sindrom racunalnog vida, eng. Computer Vision Syndrome koji obilježavaju sljedeci simptomi: napetost ociju, glavobolja, zamucen vid na daljinu ili blizinu, suhe i crvene oci, bol u vratu i ledima, udvostrucen vid i osjetljivost na svjetlost uz osjecaj napetosti i stresa.

Zamor ociju može uzrokovati razlicite posljedice, kao što su grcenje kod fokusiranja, razlicit vid u svakom oku, astigmatizam, dalekovidnost, kratkovidnost, povecanu osjetljivost na svjetlost, samofokusiranje, probleme s koordinacijom ociju i sl.

Ukoliko radite na racunalu i prepoznali ste se u nekom od ovih simptoma, svakako preporucujemo da barem jednom u dvije godine obavite specijalisticki oftalmološki pregled vida.

Na smanjenje napora ociju mogu utjecati položaj monitora, osvjetljenje, položaj tijela, odmor te savjeti oftalmologa na redovitoj provjeri vida.

Monitor treba biti postavljen ravno ispred vas, pogled treba biti malo spušten - visina prvog retka treba biti 20 stupnjeva ispod razine ociju. Odaberite barem 17-incne LCD monitore ili one s višom frekvencijom jer su ugodniji za oko. U novije vrijeme i LED osvjetljenje na LCD monitorima cine rad ugodnijim.

Previše svjetla može dovesti do problema s prilagodavanjem oka na ostale razine svjetla. Rasvjetu smanjite tako da odgovara osvijetljenosti ekrana. Provjerite i odsjaj monitora (tu mogu pomoci filtri). U njemu ne bi smjeli vidjeti odraz prozora ni izvora svjetla.

Dobar položaj znaci da su leda ravna, glava uspravna, laktovi uz tijelo i u ravnini s tipkovnicom, a zapešca opuštena. Koljena trebaju biti u ravnini s kukovima (noge podložite kutijom ili malim stolicem). Stolica treba biti ergonomski prilagodena.

Oci trebate odmarati svakih 20-ak minuta na nacin da skrenete pogled na neki udaljeni predmet (poželjno na udaljenost 20 m) i gledati ga 20 sekundi tzv. pravilo 20/20/20. Desetominutna pauza nakon svakog sata minimizirat ce razvijanje problema s fokusiranjem i nadraživanjem oka.

Dobro je imati krace, ali cešce prekide, treptati te ponekad koristiti kapi za oci. Takoder, redovito cišcenje ekrana racunala uvelike utjece na kvalitetu rada i vida pa svakako obrišite ekran s vremena na vrijeme kada primijetite prašinu ili mrlje.

Pregledajte vid jer ukoliko oftalmolog ustanovi da se radi o odredenom oštecenju, preporucuje se koristiti uredske naocale namijenjene korisnicima racunala dobi od 20 do 30 godina, a ako je rijec o starackoj dalekovidnosti (presbiopiji) radne progresive kod kojih je dioptrija za citanje na blizinu na donjem dijelu lece, a prema gore se dioptrija smanjuje što s jedne strane omogucuje jasnocu i blizu i na udaljenosti racunala, a s druge strane ne utjece na porast dioptrije kao kod korištenja monofokala.

Takoder takva izvedba omogucuje prirodni položaj glave pa se izbjegavaju bolovi u vratu, glavobolja i sl. Lece dodatno filtriraju ometajuce refleksije monitora i nude osjecaj vece udobnosti.

Ordinacija.hr


Podijeli: Facebook Twiter