"Patina vremena" za 10. rodendan muzeja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rijetki, jedinstveni, najzanimljiviji predmeti iz fundusa arheološke zbirke, kao i oni kulturno-povijesne Muzeja grada Umaga predstavljeni su na u ponedjeljak otvorenoj izložbi "Patina vremena", kojom ova ustanova obilježava 10. godišnjicu svog postojanja i pocetak dvodnevnog 9. medunarodnog festivala antike Sepomaia Viva.

Izložbu je otvorio umaški gradonacelnik Vili Bassanese, a okupljene su pozdravili predstavnica Ministarstva kulture, procelnica Konzervatorskog odjela u Puli Narcisa Bolšec Ferri i v.d. ravnateljice muzeja Biljana Bojic, koja s arheologinjama Brankom Miloševic i Biljanom Petrovic Markežic potpisuje postav.

"Od 2000. pod novim strucnim vodstvom, na celu s ravnateljicom Narcisom Bolšec Ferri, i pod motom Lux in tenebris, odnosno svjetlo u tmini, pocinje intenzivnija izložbena i istraživacka djelatnost te se osmišljavaju i realiziraju autorski projekti muzeja. Stvara se jezgra za organiziranje složenijeg tipa ustanove koja bi svojim radom sprecavala otudivanje i uništavanje nalaza te predstavila bogato umaško kulturno nasljede i postala kulturno-informativni centar.

Kao mlada institucija u ovih smo deset godina prikupljali gradu, istraživali, konzervirali, dokumentirali, razvijali komunikaciju s korisnicima putem izložbi, muzejsko-pedagoških radionica, razvijali nove kulturno-turisticke proizvode kao što su karta u potrazi za zaboravljenim blagom Umaga i pionirski postavili kulturno-turisticki projekt oživljene povijesti u kojem smo i danas - Sepomaia Viva", rekla je Bojic te napomenula da sjedište muzeja ceka temeljitu obnovu i postavljanje prvog umaškog stalnog postava koji ce na suvremen i zanimljiv nacin povezati cuvanu gradu s povijesnim cinjenicama.

U meduvremenu je na Trgu slobode proradilo muzejsko trgovište na kojem se prezentiraju anticki odjeli muzeja iz Istre i drugih dijelova Hrvatske, škola muzejske grupe Arhici predvodene muzejskom pedagoginjom Barbarom Banovac, otvorena za sve zainteresirane mališane, te atraktivne anticke radionice izrade mozaika, nakita, skulptura, keramike i, prvi put, ona postolarska.

U borbi gladijatora i legionara krajnje su uvjerljivi bili clanovi društva Ars Diminicandi iz Bergama, dok su rimske i orijentalne plesove izvele plesacice sekcije za istraživanje antickih plesova Arheološke grupe iz Villadose kraj Roviga. Dobra je anticka zabava nezamisliva bez banketa za koji je ovdje zadužena Caupona apud Hilarem et Clovem ili Oštarija kod Radovana i Vjeke, a ovogodišnja je novost bio Forum Vinarium s prezentacijom i degustacijom vina Bujštine u keramickim cašama s prigodno rucno oslikanim torbicama.


Podijeli: Facebook Twiter