Patetika depresije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U subotu tocno u podne u Castropoli predstavljena je pjesnicka zbirka Drage Orlica "Patetika depresije" objavljena u izdanju naklade Zoro, a o cemu su govorili izdavac Zoran Filipovic i urednik Davor Šišovic.

- Zoran Filipovic je pravi Zoro za književnost, za izdavaštvo, pravi junak koji u tim teškim vremenima pronalazi nacina da objavi kvalitetne knjige. Posebno valja istaknuti što promovira i domace autore. Drago Orlic poseban je autor, vrlo plodan, a pred nama je sjajna zbirka, kazala je i pozdravila nazocne u ime domacina Magdalena Vodopija.

Da je Orlic autor šarolikog opusa te da u pripremi ima još nekoliko knjiga, medu kojima monografiju "Porec u snijegu", prijevod "Libra od Joba", zbirku "Mona Liza iz Paradiža", zbirku erotskih prica, zatim svojevrsni poetski traktat i druga izdanja, potvrdio je i urednik Davor Šišovic.

- "Patetika depresije" dvanaesta je Orliceva klasicna zbirka pjesama, a sam je autor smatra najboljom i najzrelijom u svom pjesnickom opusu. Vecina pjesama nastala je u vrlo osjetljivom razdoblju, u situaciji kada se sagledava što je bilo i što je moglo biti; no pjesnik, hedonist i humorist poput Orlica uhvatit ce i u najtjeskobnijim trenutcima duh radosti života u detalju, pukoj sitnici; pronaci ce u njima skrivena znacenja te ih u razbuktanoj bujici slika povezati i sa zatomljenim osobnim tajnama. Pjesme iz ove zbirke predstavljaju nam pjesnika u cijim stihovima leže definicije ne samo razloga pisanja, nego i razloga citanja poezije, kazao je Šišovic.

Sam je Orlic rekao da je sretan onime što je napisao, da inace nije hvalisavac, ali da mu se cini da je to najbolje što je napisao, a poseban mu je gušt tijekom promocije bio citati pjesme. Na upit zašto ima uvijek erotike i "nekih rijeci" u tim pjesmama, kazao je da u biti svi o tome razmišljaju, da je to u nama.

Da je rijec o kvalitetnom, izdanju potvrdio je i Zoran Filipovic, koji je naglasio da su teška vremena za izdavaštvo i za pisanu rijec, no da ce i dalje nastojati promovirati, izmedu ostalog, i istarske autore. (V. BEGIC)


Podijeli: Facebook Twiter