Pastusi polagali ispit


Atraktivno licenciranje pastuha hrvatskog hladnokrvnjaka, koje organizira Konjogojska udruga Istra, danas je na vodnjansko sajmište privuklo, osim uzgajivača, i posjetitelje koji su se divili snazi i ljepoti ovih plemenitih životinja.

Ova udruga, kaže njen predsjednik Elvis Macan, ima 35 članova koji ukupno imaju 250 kobila i petnaestak pastuha, koji su danas bili na testiranju. Pastusi pripadaju zaštićenoj autohtonoj pasmini hrvatski hladnokrvnjak.

- Počinje rasplodna sezona i ocjenjuju se konji koji će se moći pariti. Licencu dobivaju mladi konji od 2,5 godine nadalje, a stariji konji dolaze na reviziju, kaže Macan. Jedan pastuh, dodaje, može oploditi neograničeni broj kobila ako ima dobar pomladak, a može se pariti s tri do četiri kobile dnevno.

Pastuh, navodi Macan, prosječno ima 700 do 800 kilograma, kobile 600 do 700, a ždrjebad od šest do sedam mjeseci već ima 400 kilograma.

- Držimo ove konje iz ljubavi jer se više ne koriste kao radni. U Europi se koriste za ekološku proizvodnju konjskog mesa, dok kod nas to nije sustavno organizirano. Nadam se da će zato, kad uđemo u Europsku uniju, biti olakšan otkup, kaže Macan. Potrebno je paziti na genetiku, kaže, a kod licenciranja se, primjerice, nakon vaganja, ocjenjuje vanjština, prsa, sapi, vrat i stav konja prema uzgojnom programu. Voditelj uzgojnog programa u Hrvatskoj je Središnji savez udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka sa sjedištem u Popovači, čiji su predstavnici vodili licenciranje.

Istarska udruga je jedna od 12 članica Saveza, a, ističe Macan, vrlo je uspješna jer je lani na velesajmu u Gudovcu, koji je kolijevka hladnokrvnjaka, sa ždrjebicom osvojila prvo mjesto. Također, dodaje, većinu pastuha kupuju u unutrašnjosti Hrvatske da se konji ne bi parili međusobno.

- Istra je bogom dana za sve pa i za konjogojstvo. Ova pasmina zbog dobre klime ovdje može biti na paši svih 12 mjeseci godišnje, kaže on. (P. LUKEŽ, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter