Pastrve, škampi ili losos za posni rucak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bez obzira za koju se posnu opciju odlucili u ocekivanju Uskrsa necete pogriješiti! Vjerujemo da ce naši recepti za meni rucka na Veliki petak biti dobrodošla inspiracija za nacin pripreme i posluživanja...



Punjene zapecene pastrve
Sastojci:
2 pastrve, 1 luk, 1 rajcica, 1 mrkva, malo peršina, maslinovo ulje, zacin za ribu, sol i papar

Prirema:
Pastrve temeljito operite i ocijedite. Luk i rajcicu izrežite na tanke kriškice, a peršin i mrkvu sitno isjeckajte. Pastrve zaciniti zacinom za ribu, posolite i popaprite te punite s isjeckanim povrcem. Tako pripremljene pastrve umotajte u pouljenu aluminijsku foliju i u pecnici pecite 30 do 40 minuta. Servirajte uz krišku limuna.

Škampi s cešnjakom i maslinovim uljem
Sastojci:
1 kg škampi, mali svežanj peršina, 5 cešnja cešnjaka, 10 cili papricica, sol i papar, 375 ml maslinova ulja.

Priprema:
Škampe ocistite, operite i lagano posolite i popaprite. Peršin i cešnjak operite i isjeckajte te ostavite da odstoji 10 minuta. Na 10 ml zagrijana maslinova ulja popržite peršin i cešnjak pa dodajte cili papricice. Zatim dodajte škampe i ostatak maslinova ulja. Cili papricice odstranite jer su preljute za konzumaciju. Servirajte u malim porcijama kao predjelo uz kriške francuskog kruha.



Prženi losos odresci s limunom i korabom
Sastojci:
3-4 korabe, 500 g lososa (4 kotleta), 1 žlica brašna, 1 žlica maslaca, 100 g vrhnja za kuhanje, 1-2 male žlice limunova soka, pola male žlice izribane limunove korice, sol i papar, 2 žlice ulja, malo svježe krasuljice (zacin koji se dodaje u juhe, povrce, meso i ribu).

Priprema:
Korabu ogulite, operite i izrežite na tanke kriške pa ih kuhajte u kipucoj posoljenoj vodi otprilike 15 minuta. Odreske lososa operite, iscijedite i uvaljajte u brašno i maslac. Vrhnje za kuhanje dodajte u vodu s korabom te prokuhajte, dodajte malo brašna te zacinite s limunovim sokom i koricom te solju i paprom. Losos posolite i popaprite i ispržite na zagrijanom ulju. Servirajte s korabom i ukrasite krasuljicom.


Podijeli: Facebook Twiter