Pastor postaje predsjednik Njemacke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Joachim Gauck, 72-godišnji protestantski pastor i borac za ljudska prava u nekadašnjem DDR-u, bit ce novi predsjednik Njemacke, nakon što je dosadašnji predsjednik Christian Wulff prošlog petka odstupio zbog korupcije.

U dramaticnoj pregovarackoj završnici konzervativci njemacke kancelarke Angele Merkel sve do samog kraja odbijali su ideju opozicijskih socijaldemokrata i zelenih da popularni Gauck naslijedi moralno posrnulog Wulffa, no onda su popustili nakon što su Gaucka prihvatili liberali, koji su s konzervativcima u vladajucoj koaliciji.

Gauck je bio kandidat opozicije u utrci za predsjednicku funkciju i u lipnju 2010. godine, no onda ga je u trecem izbornom krugu porazio konzervativac Wulff, kandidat kancelarke Merkel.

"Najviše me ganulo što su covjeka koji je roden u mracnim ratnim danima, i koji je 50 godina živio u diktaturi, pozvali da bude predsjednik države", kazao je vidno dirnuti Gauck, dodavši kako je to poseban dan u njegovu životu. Gauck nije clan nijedne stranke.

Njemacka je kancelarka naglasila da je upravo zahvaljujuci ljudima kao što je Gauck, kojeg je nazvala "pravim profesorom demokracije", uspjela mirna revolucija u Istocnoj Njemackoj. Kancelarka Merkel i sama je kci protestantskog pastora, a djetinjstvo i mladost provela je u Istocnoj Njemackoj.

Izbor Wulffova nasljednika bio je za kancelarku Merkel veliki politicki izazov, nakon što su vec dva predsjednika države što ih je predložila njezina koalicija morala odstupiti. Podsjetimo, prije Wulffa berlinski dvorac Bellevue, u kojem je sjedište njemackog predsjednika, prije kraja mandata napustio je Horst Köhler, koji je dao ostavku zbog neoprezne izjave o njemackim vojnicima koji u Afganistanu brane njemacke gospodarske interese. (Denis ROMAC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter