Pastelne boje su apsolutni hit

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Boje su sastavni dio kreiranja ugodaja prostora. Cak i ako niste sljedbenik trendovskih imperativa, boje koje se namecu kao posljednji hit, zasigurno ce zauzeti mjesto u vašem domu.

Trendovi uvijek nude evergreene, koji se uklapaju u razlicite stilove uredenja i zadovoljavaju razlicite ukuse pojedinaca. Igre bojama mogu stvarati naglašene efekte u prostoru, a možete ih primjenjivati na zidnim ili podnim plohama, elementima namještaja, rasvjete, dekorativnim tkaninama i predmetima. Jednostavne i brze promjene najbolje cete postici bojama na zidovima, koje licenjem lako prilagodavate najnovijim trendovima.

Spomenutim evergreenima pripadaju bijela boja te kontrastni odnosi bijele s crnom ili tamno smedom. Ovakve kombinacije su uvijek u modi, pa se posebno isticu i ove godine. Bijeli interijeri su prozracni i smirujuci te preporucljivi za manje stanove, kojima se ovom bojom vizualno povecava dimenzija. Bijela ce se odlicno uklopiti i u vece prostorne cjeline, cija ce se dimenzija dodatno naglasiti.

Apsolutni hit su postale pastelne boje, a isticu se nježno žuta, narancasta, ljubicasta, zelena, plava, ružicasta... Ovakav raspon boja kao i njihovo nijansiranje omogucava stvaranje ugodnih i razigranih interijera. Ove boje se rado vidaju na zidovima, namještaju, tepisima i ostalim elementima prostora. Ovisno o senzibilitetu i ukusu, nijanse ovih boja pronalaze svoje mjesto u svim dijelovima doma.

Pastelne boje je poželjno kombinirati s dominantnom bijelom. Ukoliko vam bijeli interijer postane vremenom jednolican te poželite trendovske promjene, jednostavno cete ih postici uvodenjem pastelnih boja kroz detalje. Tepisi, dekorativni jastucici, taburei, boje zidova i ostali detalji u pastelnim nijansama, osvježit ce doživljaj bijele boje u interijeru te mu dati sasvim novu vizualnu dimenziju.

Pastelne boje možete uvesti kroz sjedece garniture, stolice ili fotelje. Ukoliko se pojavljuju u nježnim nijansama, možete uspješno kombinirati dvije do tri pastelne boje u istoj prostoriji. Ovo je osobito preporucljivo u djecjim sobama u kojima kolorit djeluje poticajno fizicki i psihicki.



Za sve one kojima je bijela prehladna, a pastelne boje prerazigrane, najnoviji trendovi nude nijanse sive te paletu boja koja obuhvaca boju bijele kave do srednje smede boje. Ovakve umjerene kombinacije stvaraju uravnotežene ugodaje prostora te toplinu koja se obicno traži u interijeru doma. Po želji, ove boje takoder možete nadopuniti detaljima pastelnih nijansi, koje ce se doživljavati kao sekundarne u prostoru.

Paleta trendovskih boja je široka – bijela, siva, boja bijele kave, nijanse smede, pastelne boje u svim nijansama, zemljane boje u klasicnim i rustikalnim stilovima, tamne boje poput crne, tamno plave, petrolej plave, ljubicaste ili smede. Izbor je doista raznolik kao i mogucnosti zadovoljavanja razlicitih zahtjeva, kreiranja raznovrsnih ugodaja i efekata. Poigrajte se bojama i stvorite nove ugodaje u vašem domu. (Monika Galovic Dumendžic, dipl. ing. arh.)

www.interijernet.hr


Podijeli: Facebook Twiter