Pašta na tisucu nacina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od dvadeset godina u blizini Eufrazijeve bazilike otvorena je spaghetteria ili spaghettoteca slikovitog imena Barilla. Kako joj i sam naziv kaže rijec je o specijaliziranom restoranu za tjesteninu, jedinom takve vrste u Istri, kaže njegov vlasnik Eduard Dekovic. Do nje se nalazi restoran Cardo, takoder u vlasništvu Dekovica, koji je specijaliziran za ribu. Dok smo bili u Barilli upoznali smo njegovog sina Rubena, koji ce za nekoliko dana napuniti osam godina. I mladi Dekovic dobro zna pricu o pašti u ocevom restoranu, pa nam je stoga i preporucio što da kušamo.



"Nudimo iskljucivo tjesteninu, i to pedesetak vrsta. Proširili smo ponudu i na pizze s obzirom na konkurenciju. Jedan dio tjestenine spravljamo sami, kao što su pljukanci ili njoki. Kada sam razmišljao o otvaranju ugostiteljskog objekta cilj mi je bio specijalizirani restoran. Ova pozicija u starom gradu ima velik obrtaj gostiju i cirkulaciju ljudi", veli Dekovic.

Tko ne voli paštu? Neki bi je svakog dana jeli, a kad bi znali da se ona može spremiti na tisucu nacina, ništa drugo ne bi kuhali. U to smo se i mi uvjerili kada je u Barillinoj kuhinji padelu u ruke uzeo glavni kuhar Manuel Tominic.

"Spremam fusille braccio di ferro. Ona je jednostavna, ali kvalitetna i brza za pripremu. To je ujedno filozofija Barille, jednostavnost, kvaliteta i brzina. Sastojci su najbitniji. Oni moraju biti iskljucivo svježi. U padelu stavimo kozice, špinat i maslac. To se sve zajedno poprži. Dodajemo vrhnje i šafran koji daje specifican okus i boju", kazao je Tominic.

U Barillu, uz domace, svraca i puno stranih gostiju koji godinama dolaze u Porec, a ovdje su stalni gosti. Dekovica smo pitali koju paštu turisti najviše vole.



"Talijani uglavnom narucuju onu s plodovima mora, dok Nijemci vole onu s pršutom i gljivama. Najtraženiji su nam trisevi tjestenina, odnosno tri vrste pašte koje gost po svom guštu odabere. Ovdje je izbor velik, od pašte al limone, tortelina s ricottom i špinatom te umakom od vrhnja i oraha ili pasta al cartoccio", rekao je Dekovic.

Voditelj restorana Robert Floris rekao nam je kako Barilla ima i svoje vino della casa. Rijec je o malvaziji, merlotu i chardonnayu, vinu s etiketom Barille.

Kako svako jelo ima svog majstora, tako je za pizze u Barilli zadužen pizzaiolo Abdildžemil Beciri poznatiji kao Cigo. On nam je demonstrirao kako se spravlja neobicna pizza ispod peke.



"Na tijesto stavimo šalšu, nasjeckanu rajcicu, masline i sve to poklopimo i stavimo u pec. Pizza je s gornje strane kuhana, a dolje pecena. Takva je puno socnija od obicne, rekao nam je Cigo. I dok je Cigo na tek izvadenu pizzu iz peci dodavao rokulu i sir grana, kuhar Manuel je spremio raviole s orasima punjenim sa šampinjonima i tartufima, a na tanjur je uz njih dodana domaca panceta, da se da malo gušta, rekao je kuhar Manuel. Za desert kušali suhe šljive punjene orasima sa sladoledom. "Poslastica vrlo neobicna, ali i jedinstvena", rekao je Dekovic.


Podijeli: Facebook Twiter