Pašta i sir su dobitna kombinacija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako vrlo skromno i jednostavno jelo, makaroni i sir ukusna su kombinacija. Osim makarona poslužit ce bilo koja vrsta tjestenine, a i pri odabiru sira gotovo da nema granica.

Tijekom spravljanja jela gdje je sir glavni sastojak vrlo je važno da temperatura pecenja ili kuhanja ne bude previsoka jer ako se prepece, imat ce gumenu teksturu i nece se rastezati.

Sirevi koji ce se najljepše otopiti na tjestenini su mozzarella i cheddar, a zbog netopivosti je dobro izbjegavati fetu i ricottu. Kombinaciji sira i tjestenine najcešce se dodaje panceta, povrce prema želji te bijeli umak od sira ili vrhnja.



Vrecicu makarona skuhajte u posoljenoj vodi i ocijedite. Umutite šalicu mlijeka, tri jaja, 300 g naribanog i 200 g mladog sira te posolite i poparite. Dublju posudu premažite maslacem pa prelijte malo smjese. Onda stavite red makarona, pa opet smjesu, pa ribani sir, i sve tako dok se sav materijal ne potroši. Na kraju pospite sirom. Pecite 15-ak minuta na 200 stupnjeva.

Povrtni makaroni
Sastojci: 350 g makarona, 400 g articoka, 250 g špinata, 1/4 šalice parmezana, 2 šalice mozzarelle, papar.

Priprema: Skuhajte tjesteninu prema želji i temeljito ocijedite te posolite. Dodajte srca articoka, naribani parmezan, pasirani špinat, šalicu narezane mozzarelle i crni papar. Sve dobro promiješajte. Zatim sastojke prebacite u nisku posudu za pecenje. Na vrh položite preostalu šalicu narezane mozzarelle. Pecite dok sir ne pocne poprimati zlatno-smedu boju.


Podijeli: Facebook Twiter