Pasmaters, .upset, Mašinko i Šank?! na Kaštelu

Pasmaters (Dejan ŠTIFANIĆ)
Pasmaters (Dejan ŠTIFANIĆ)

Krajem travnja, točnije u subotu, 29. travnja, na pulskom Kaštelu održat će se drugo izdanje glazbene manifestacije Prvi maj geri!, koja donosi koncertna gostovanja čak četiri benda. Nastupit će pulski Pasmaters, zabočki .upset te zagrebački Mašinko i Šank?!.

Kritički pristup

Pulski HC-punk bend Pasmaters aktivan je na sceni od 1984. godine, uz povremene stanke u djelovanju koje je pratilo i nekoliko promjena u postavi. Tijekom godina osigurali su si status ponajboljeg HC benda u regiji, a njihov album "Seeing Through Hardcore" iz 2008. godine mnogi nazivaju najboljim hrvatskim hardcore albumom.

Hardcore bend iz Zaboka .upset osnovan je 2002. godine, a u proteklih 15 godina snimili su dva demo, dva studijska i jedan EP album. Odsvirali su brojne koncerte i dijelili pozornicu s brojnim velikanima, kao što su Madball, Pro-Pain, First Blood, Slapshot... Odlikuju ih moćni hardcore riffovi, tekstualno potkrijepljeni kritičkim pristupom svim vrstama socijalne nepravde.

Mašinko je jedan od omiljenijih zagrebačkih punk rock bendova, a djeluju od 2010. godine. Objavili su dva solo albuma, "Mašinko" i "Svugdje je doma, ali lijepo je najljepše", split-izdanje s Frakturom Mozga "Frakturko" te aktualni split album s Debelim precjednikom "Godina majmuna/Majmun godine". Mašinko su vrlo brzo postali jedan od vodećih bendova na punk rock sceni u Hrvatskoj i regiji, a njihov glazbeni izričaj karakteriziraju energičan i melodičan zvuk instrumenata, te karakteristični višeglasni himnični refreni.

Brojni fanovi

Također, 2010. godine osnovan je zagrebački punk band Šank?!. Članovi benda su preko deset godina dio zagrebačke underground punk/oi!/hardcore scene, a oko sebe su skupili brojne fanove. Njihovi koncerti redovito su rasprodani, a "Grad je naš", "Zagreb gori", "Ljubav gradu" i "Borac" pjevaju se s visoko podignutim šakama ili surfajući po glavama prvih redova. Ulica već odavno nije imala tako jak i artikuliran stav kao onaj koji progovara kroz pjesme Šanka?!.

Manifestaciju organizira Incognito Agency, a ulaznice za Prvi maj geri! dostupne su u pretprodaji te se mogu kupiti u Puli u Rock Baru Mimoza i u Zagrebu Dirty Old Empire. Do 24. travnja, ulaznice se prodaju po povoljnijoj, "early bird" cijeni od 60 kuna; od 24. do 29. travnja cijena ulaznice je 70 kuna, a na dan koncerta ulaznica košta 80 kuna. U slučaju kiše, koncertni program će se održati u hotelu Pula. (T. TIDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter