Paško proljeće u Istri: Enogastro ponuda iz Novalje

U kuhinji restorana Badi bilo je vrlo dinamično jer je trebalo pripremiti čak sedam sljedova
U kuhinji restorana Badi bilo je vrlo dinamično jer je trebalo pripremiti čak sedam sljedova

Ugledni i nagrađivani restoran Badi u Lovrečici bio je domaćin zanimljivog gastronomskog događaja nazvanog "Okusi Paga", kojim je vlasnik Badija, Nado Badurina, htio prikazati enogastronomsko bogatstvo i potencijale svog zavičaja.

U tome mu je pomogao Boris Šuljić Boškinac, vlasnik hotela i vinarije Boškinac u Novalji, pa su kuharske i logističke ekipe oba ova restorana za poveći broj uzvanika pripremile večeru od sedam sljedova, kojom je u maštovitom spoju tradicije i suvremenosti prikazan i raskošni potencijal autohtonih paških proizvoda i darova prirode na kojima su prikazana jela bila temeljena.

Ponuđena jela sljubljena su s vinima iz vinarije Boškinac, ali je "u pomoć" sa svojim vinima pozvan i Moreno Coronica.

Večera je otvorena Boškinčevim vinom Gegić kao aperitivom, a prvi "pjat" predstavio je i prvu pašku autohtonu deliciju, sušenu hobotnicu, koju na Pagu zovu štokalj. Štokalj se inače suši sedam do deset dana na zraku, za ovu priliku pripremljena je na fritaju, ali se inače može pripremati i kuhana u raznim varivima ili brodetima.

Uz štokalj Boškinac je ponudio unikatno vino iz 2011. godine nazvano "Ocu" (u znak posvete njegovom ocu). Ta je kupaža chardonnaya i sauvignona nastala, objasnio je paški vinar, uslijed niza incidenata, od posolice izazvane neočekivanom ljetnom burom koja je grožđe zasitila solju, do suše u krivo vrijeme, i takvi se uvjeti zasigurno nikad više neće ponoviti.

Drugo jelo bili su škampi marinirani u lunjskom maslinovom ulju i limunu na paškoj skuti, a uz njega je točen Boškinčev "Gran cuve" iz 2010. (od chardonnaya, gegića i sauvignona). Lunjsko maslinovo ulje dominiralo je i u drugim jelima, a posebno je naglašeno da to ulje potječe od znamenitih i zaštićenih drevnih maslina u okolici Luna na samom sjeveru otoka Paga.

Coronica je sa svojim vinom, bila je to njegova malvazija iz 2013., prvi put "uskočio" kad je poslužena "Mala lešada od peškarije", atraktivna riblja juha s komadima pauka, lastavice, kovača, škarpine i grdobine i dodatak lunjskog maslinovog ulja.

"Janjeća jetrica na rimskom njoku i karameliziranoj ljutici u kvasini Boškinac" bilo je jelo koje oduševilo goste, a među njima najviše poznatog gastropublicista Franka Lukeža. Uz ovo je jelo posluženo vino Rožolj (od sorte syrah) iz 2012. godine. (piše i snimio D. ŠIŠOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter