Pasji život u doba deložacije

Kakva je budućnost gospođe Vide i azila još nije jasno (Elio VELAN)
Kakva je budućnost gospođe Vide i azila još nije jasno (Elio VELAN)

Dosta pasa udomljenih na posjedu Vide Pfeuffer u Stradi Kontesi u Novigradu "podrijetlom" je iz kontejnera za smeće koje pojedini vlasnici kućnih ljubimaca koriste da bi se riješili "viška ljubavi". Netko u prolazu čuje cviljenje štenca, pokupi životinju i uputi se do Vide znajući da će ga ona zbrinuti, što čini već više od dvadeset godina.

Azil za pse Vide Pfeuffer smješten je duž duge ulice u novigradskom predgrađu koja je u zadnjih dvadeset godina doživjela vrtoglavu urbanizaciju. Uz cestu niknule su vile, porastao je broj privatnih iznajmljivača i azil za pse postao je problem. Grad Novigrad od 2009. godine pokušava se riješiti azila za pse, ali bezuspješno. Svojevremeno je donio Odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i drugih životinja.

U trinaestom članku stoji da je na području Grada dozvoljeno jednom kućanstvu držati najviše tri pasa, osim ako je posjednik registrirani uzgajatelj pasa, registrirani lovac ili ako ima registrirani azil za životinje. Vida Pfeuffer nije ni lovac, ni uzgajatelj, nit' raspolaže dozvolom za organizaciju azila za životinje. Ona ih jednostavno udomljuje, hrani ih, čuva i potom predaje građanima koji traže kućnog ljubimca.

No ona očito radi nezakonito. Grad Novigrad ima otvorena vrata za intervenciju u cilju poštivanja gradskih normi. Pravno gledajući sve je u najboljem redu, a ipak nikako da se stvar riješi sve do trenutka kad u cijelu priču ulazi novi element. Naime, Vida Pfeuffer ima problem s bankom. Nakon dvadeset godina spora sud u Bujama presudio je u korist Zagrebačke banke kojoj se otvara put deložacije vlasnice i podmirivanja potraživanja unosnom građevinskom parcelom od oko 6.500 kvadratnih metara.

Osim vlasnice parcele, banka se mora riješiti i udomljenih pasa, i zato naručuje od porečke Veterinarske stanice trošarinu postupka. Veterinarska stanica troškove je procijenila na 51.500 kuna, a u troškovniku stoji da će se eutanazijom rješavati 15 pasa. U taj privatni spor uvlači se gradska uprava koja 7. srpnja šalje sudu u Bujama zahtjev za ubrzanu  provedbu Zaključka o ispražnjenju i predaji u posjed nekretnine objašnjavajući sudu razloge te požurnice: "Gospođa Pfeuffer grubo krši odredbe o komunalnom redu Grada Novigrada. Iz dokumenata koje Vam prilažemo vidjet ćete da se radi o velikom broju životinja koje svojim lavežom i cviljenjem uznemiruju susjede, te se osim toga širi izuzetno neugodan miris. Zbog ovih neugodnosti narušava se mir i poslovanje iznajmljivača na tome području zbog čega imamo stalne pritužbe građana", stoji u zahtjevu.

Ovo je, u najmanju ruku, čudan način provedbe  odredbi o komunalnom redu. Gradska uprava koristi privatni spor da bi se riješila laveža i cviljenja pasa te neugodnog mirisa koji "uznemiruju susjede i narušavaju mir i poslovanje iznajmljivača".

Na kraju priče Zagrebačka banka je nekoliko dana prije zakazanog roka (petak, 23. listopada) odustala od deložacije: psi su privremeno spašeni, Vida ostaje na posjedu, a Grad Novigrad? Po nekom receptu surove današnjice, banka nema moralnih obveza, kad se jednog dana riješi klijenta u dugovima, još će se lakše riješiti udomljenih pasa, ali Grad? Kako misli dalje postupati gradska uprava sad kad se banka povukla? (Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter