Pašalicev Hypo Paradiž

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Kljucna figura je Ivic Pašalic", kazali su u nedavnom posjetu Istri clanovi istražnog povjerenstva koruškog parlamenta za aferu Hypo odgovarajuci na novinarsko pitanje tko je konkretno upleten u makinacije vezane uz poslovanje Hypo banke u Hrvatskoj i Istri.

Pritom su Austrijanci, izmedu ostalog, obišli i Pašalicev projekt Paradiž, jedini istarski projekt koji bivši Tudmanov savjetnik priznaje kao svoj iako ga se povezuje s još nekoliko. Rijec je o gradnji "kamenih" vila s bazenima koje su niknule u mjestu Paradiž u blizini Vodnjana.

Projekt Paradiž poceo je još 2004. bivši predsjednik pulskog HNS-a Diego Kos. Taman prije prodaje Pašalicu, Kos izlazi iz projekta prodajuci udio svom poslovnom partneru Vladi Ribicu, koji 2006. Paradiž prodaje Pašalicu. Tada nam je Pašalic izjavio da gradnju apartmanskog naselja misli financirati prethodnom prodajom neizgradenih kuca na inozemnom tržištu.

No, ocito mu se taj plan izjalovio. Naime, 2007. u razgovoru za Glas Istre priznaje da postoje krediti, no ne otkriva njihov iznos. Kaže, medutim, da je u Paradiž investirao oko cetiri i pol milijuna eura te da su na prodaju ostale svega dvije-tri vile.

No, uvidom u zemljišne knjige ne bi se reklo da je Pašalic tada otkrio svu istinu u vezi s Paradižom. Osim što vlasništvo nad cesticama govori da je na tom podrucju prodano svega desetak kuca od ukupno 24, sve su cestice, osim onih prodanih, opterecene visokim zaduženjima kod tvrtki koje u nazivu nose predznak - Hypo. Tako su cestice koje su u naravi oranice opterecene kreditom od 13. veljace 2006. na iznos od 21,6 milijuna kuna.

Isti kredit tereti i cestice na kojima su izgradene kuce za odmor, no njih terete još dva kredita od kojih, kad se sve zbroji, zastaje dah. Naime, 15 cestica optereceno je kreditima od 1,5 milijuna eura i, drugim, gotovo nevjerojatnim iznosom višim od 147,1 milijun kuna.

Na niži kredit, onaj od 1,5 milijuna eura, pravo zaloga uknjižila je Hypo Alpe-Adria-Bank d.d., na onaj od 21,6 milijuna kuna Hypo-Leasing Kroatien d.o.o., dok onaj od 147 milijuna kuna glasi na pulsku podružnicu Hypo-Leasing Kroatiena. Založno pravo na taj basnoslovni kredit zasnovano je 18. lipnja 2009., no nejasno je je li za osiguranje tog kredita korišteno iskljucivo zemljište u Paradižu.

Naime, 15 cestica, od kojih se jedna vodi kao oranica, a na koje banka polaže pravo u slucaju neplacanja kredita, nikako ne može pokriti dug viši od 20 milijuna eura. Pogotovo ako se uzme u obzir Pašaliceva tvrdnja da je prosjecna cijena kvadrata tih kuca dvije tisuce eura, a da sve kuce imaju po 150 kvadrata, što bi znacilo da su mogle biti prodane za oko 300 tisuca eura, odnosno da je od njih mogao utržiti nešto više od sedam milijuna eura.

Pokušali smo kontaktirati Pašalica koji nam je na sam spomen Hypo banke rekao: "Ne dajem nikakve izjave vezano uz Hypo". Pokušali smo mu pojasniti da imamo namjeru pisati o njegovom projektu u Paradižu, no uz ispriku je ponovio da ne želi ništa izjavljivati. (B. ŽIŽOVIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter