Pas ustrijeljen i bacen

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lešina psa, za kojeg se ispostavilo da je ustrijeljen, pronadena je prije nekoliko dana u Bacanovoj jami kod potocica Brestovac na pazinskom Rijavcu.

Higijenicari Veterinarske stanice iz Pule utvrdili su da je lešina odležala osam dana te da je rijec o istarskom gonicu. Životinja je pronadena vezana oko vrata obicnim užetom, a s obzirom da je pogodena u glavu higijenicari nisu uspjeli pronaci eventualni cip koji bi ih doveo do vlasnika psa.

Osim likvidacije po svemu sudeci vlastitog psa, pocinitelj bezobzirnog cina nije uopce mario što lešinu baca nekoliko metara od pritoka Pazincice, što stvara opasnost od zaraze. Uz strvinu, na kojoj su se do našeg dolaska vec sakupljale brojne muhe, odbacen je i otpad, poput plasticne kante i nekakve rešetke.

Nadležne je službe o zagadenju Bacanove jame alarmirao direktor Turisticke zajednice središnje Istre Radenko Slokovic, koji je proteklih nekoliko vikenda organizirao volonterske ekološke akcije tijekom kojih su mladi pazinski aktivisti izvukli iz duboke Bacanove jame više od 30 tona godinama odbacivanog i taloženog smeca.

Zakonom o zaštiti životinja zabranjeno je njihovo usmrcivanje, izuzev eutanaziranja zbog neizljecive bolesti, patnje i velike starosti, ugrožavanja ljudi i slicno, kada usmrcivanje obavlja samo strucno osposobljena osoba. Dakako, to se ne odnosi na životinje uzgajane za proizvodnju hrane ili suzbijanje štetnika te kada je neophodno usmrtiti životinju koja trpi jaku i neotklonjivu bol.

Zakon predvida novcanu kaznu od 50 do 100 tisuca kuna za pravne osobe koje ubiju ili zlostavljaju životinju, a za fizicke osobe novcana kazna iznosi od 10 do 15 tisuca kuna.


Podijeli: Facebook Twiter