Pas ušao u dvorište i auto pa potom zaklao mačka

Pas ne pokazuje znakove agresivnosti
Pas ne pokazuje znakove agresivnosti

Nakon nedavnog napada staffordskog terijera na mačka i njegova usmrćivanja u dvorištu privatne kuće, mještani Pješčane Uvale upozoravaju da isti pas ponovno luta naseljem. Slučaj je prijavljen policiji, komunalnom redaru Općine Medulin, higijeničarskoj službi pri pulskoj Veterinarskoj stanici, veterinarskoj inspekciji, no unatoč svemu pas i dalje luta bez nadzora i brnjice.

Vlasnik je poznat - Mirsad Neslanović. Nakon što je njegov pas usmrtio mačka platio je kaznu i uzeo psa iz skloništa u koje su ga prethodno smjestili higijeničari.

- Pas je tog dana bez povodca i brnjice ušao u dvorište i automobil moje susjede koja je upravo parkirala te nije stigla zatvoriti portun. Šokirala se, pokušala ga je pozvati da izađe. U tom trenutku pojavio se mačak o kojem gospođa i ja brinemo. Mladog mačka pas je istog trenutka, ničim izazvan, napao zgrabivši ga za vrat. Mučne minute i brutalne scene koje su slijedile nije potrebno opisivati. Susjeda se borila da spasi mačka, ali nije ih uspjela odvojiti. Pas je odnio mačka u dvorište tri kuće dalje i usmrtio ga. Ulica, susjeda i pas bili su puni krvi, ispričala nam je mještanka, koja je željela ostati anonimna.

Kaže da je susjed pozvao policiju, a oni posredstvom Veterinarske inspekcije higijeničare koji su preuzeli psa. Higijeničar je, kaže, rekao da mu je poznat taj pas, da je kastriran i čipiran te je nakon smrti prvog vlasnika boravio u šinteraju, nakon čega ga je udomio jedan građevinar, koji ga drži na nekom terenu i već je plaćao kazne zbog njega u više navrata, ali očito bez rezultata.

- Vlasnik psa je, po izjavi policajca na očevidu, trebao biti prijavljen samo za kršenje javnog reda i mira. Treba podići optužni prijedlog po Zakonu o zaštiti životinja da bi bio i prekršajno procesuiran, uzevši u obzir da ponavlja djelo nebrige o opasnom psu, što kao posljedicu ima smrt druge životinje. Zar se čeka da sljedeći put napadne čovjeka ili dijete, kaže nam mještanka.

Kontaktirali smo Mirsada Neslanovića, vlasnika psa, koji nam je rekao da je svjestan problema i kako ljudi mogu reagirati na takvu pasminu. Posjetili smo njegovu parcelu, koja je ograđena zidom. Pas je bio vezan lancem i nije pokazivao znakove agresivnosti.

- Udomio sam ga nakon što je njegov vlasnik poginuo u prometnoj nesreći. Tada je i pas bio s njim. I sada, da uđete u auto, on bi ušao s vama. Zato je i ušao u auto te gospođe. Iznimno mi je žao što je došlo do usmrćivanja mačka i otišao sam se ispričati gospođi te joj ponudio obeštećenje. Rekla je da ne treba i ispričala mi da su se pas i mačak sreli igrom nesretnog slučaja te da tu situaciju nitko nije mogao kontrolirati, rekao nam je vlasnik. (piše Tatjana GRBIĆ; snimio Manuel ANGELINI)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter