Pas Miško u glavi je imao i dva metka

Miško (foto iz 2008., D. ŠTIFANIĆ)
Miško (foto iz 2008., D. ŠTIFANIĆ)

Priča o Mišku, 8-godišnjem psu iz Galižane, koji je morao biti uspavan jer mu je netko petardu stavio u usta i nanio nevjerojatno teške ozljede čeljusti, šokirala je širu javnost jer su nas danas čitatelji i kolege novinari zvali iz cijele Hrvatske. Miško je mješanac u tipu njemačkog ovčara, a vlasnik mu je bila jedna 89-godišnjakinja.

Od veterinara Stjepana Kočara, koji je danas rentgenski snimio psa, saznali smo da bi cijelu dokumentaciju o ozljedama mogao kompletirati i predati policiji.

- Napravili smo mu rentgen lubanje da vidimo ozljede koje je petarda nanijela psu, a slučajnim nalazom utvrdili smo da je imao i dva metka u vratu i glavi i to od zračne puške jer se jasno vidi sačma. Dakle, petarde su bile posljednje, ali očito ne i prve posljedice nečijeg iživljavanja. Miško stvarno nije imao lagan život i sada tek postaje jasno da je i ranije svašta doživio, rekao nam je veterinar Kočar.

Policija je danas priopćila da još traga za nepoznatom osobom koja je u nedjelju u Galižani psu ubacila petardu u usta i time mu prouzročila toliko teške ozljede njuške i glave da je morao biti uspavan. Policija je dojavu od veterinara zaprimila u nedjelju oko 17 sati te da još utvrđuje okolnosti i nastoji otkriti identitet počinitelja.

Prema našim saznanjima, takva nedjela se obično sankcioniraju prekršajno, a kazne su novčane, no moguć je i kazneni progon počinitelja. Brojni naši sugovornici su se složili da bi prekršajna kazna u tom slučaju bila puno svrsishodnija jer prekršajne kazne iznose od 5.000 kuna naviše. Mnogi se zalažu i za uvođenje zatvorske kazne.

Tijekom dana u našu su se redakciju javljali brojni ogorčeni građani koji su željeli dati svoj doprinos u pronalaženju krivca.

U redakciju nam se javio i Željko Pripuzović, Galižanac koji živi u susjedstvu nesretnog psa.

- Negdje u novogodišnjoj noći netko nam je razbio crijep na verandi. Drugi dan sam išao tražiti kamen, jer sam mislio da mi je njime netko razbio crijep, ali sam našao crne ostatke od jedne jake detonacije. Sada sam mišljenja da je to prije bila mala bomba, nego petarda, jer su oštećenja stvarno prevelika za petardu. Vidio sam ja da ulicom idu neki dečki i bacaju petarde, ali nisam mislio da imaju i tako jake. Ništa nisam prijavio policiji sve dok u novinama nisam vidio priču o Mišku i sada mi je sve jasno, ispričao nam je Pripuzović.

Dodao je da incidenti s petardama i stradavanje Miška ukazuju na malo širi problem jedne sredine, na kojem bi trebalo ozbiljno početi raditi roditelji, okolina i nadležne institucije. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter