Pas je neželjeni putnik u Hrvatskoj

Planiranje putovanja s kućnim ljubimcem noćna je mora za vlasnike bez automobila
Planiranje putovanja s kućnim ljubimcem noćna je mora za vlasnike bez automobila

Hrvatska je još daleko od toga da postane pet friendly jer su kućni ljubimci zabranjeni gotovo na svim javnim mjestima. Dok je, primjerice, u Luksemburgu sasvim normalno vidjeti psa u restoranu, u Hrvatskoj je psima zabranjeno ulaziti ne samo u ugostiteljske objekte nego čak i u većinu kafića.

Nije potrebno proputovati pola Europe i tražiti primjere suživota s kućnim ljubimcem. Već u susjednoj Italiji, u Istranima omiljenoj Ikei u Vilesseu, psi se slobodno kreću, smješteni u kolicima za kupovinu.

U Hrvatskoj pak, psima je zabranjeno ući u sve šoping centre, neovisno o tome prodaje li se u trgovinama hrana ili kućanski aparati, a isto tako lajavci nisu dobrodošli ni u poštama, bankama, državnim uredima ili grobljima. Upravo je planiranje putovanja s kućnim ljubimcem prava noćna mora za vlasnike bez vlastitog vozila. Nešto su u boljem položaju oni koji imaju manje životinje koje stanu u torbu ili krletku pa ih u pravilu smiju prevoziti kao ručnu prtljagu. Naravno, posebna pravila vrijede za pse vodiče slijepih osoba koje imaju pravo ulaska u sve javne prijevoze i za njih se ne naplaćuje karta.

Najviše je pet friendly Jadrolinija jer su na svim brodovima kućni ljubimici dobrodošli, a na trajektima je njihov prijevoz čak besplatan. No, životinje se ne smiju unositi u zatvorene prostorije za putnike, salone, restorane, kabine i toalete. Dakle, ako je hladno ili pada kiša, prijevoz s psom ili mačkom na palubi neće biti jedan od najugodnijih iskustava.

Propisi Croatia Airlinesa dozvoljavaju da se u kabini s putnicima istodobno mogu prevoziti samo dvije životinje, i to dva psa ili dvije mačke. Dakle, prijevoz psa i mačke na istom letu nije dopušten! Nije jasno zbog čega, budući da životinje nisu slobodne. Naime, ljubimac mora biti u spremniku, a točno je propisano da spremnik ne smije prelaziti 115 centimetara, te da zajedno sa životinjom ne smije težiti više od osam kilograma. Ispada da u avion mogu samo mali psi, a ni veće mačke nisu dobrodošle.

- Pročitala sam upute Croatia Airlinesa i zaključila da ne mogu sa svoje dvije mačke u avion. Smještaj mačaka u teretni prostor aviona nikad nisam ozbiljno uzela u obzir. Čitala sam da kućnim ljubimcima od stresa i straha od boravka u tom dijelu aviona jednostavno katkad otkaže srce pa ne želim riskirati. Niskotarifni avioprijevoznici uopće ne prevoze kućne ljubimce pa se kao jedino rješenje nametnulo odvesti se autom. Put je dug, kada dolazimo u Pulu, mačke i ja noćimo u jednom pet friendly hotelu u Austriji i sve nekako prođe. Nažalost, za ono što avion preleti za sat i nešto malo vremena, nama je automobilom potrebno i po 16 sati, ali OK je, mislim da smo se pomalo svi već svi navikli na tu odiseju iz nužde, ispričala nam je Puljanka koja se zbog posla preselila u Bruxelles, zajedno sa svoje dvije mačke. (Napisala Maša JERIN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter