Pas bez cipa - vlasniku kazna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U ponedjeljak je istekao rok za zakonski obvezno mikrocipiranje pasa. Naime, prema odredbi Ministarstva poljoprivrede 13. lipnaj bio je zadnji dan do kojeg su vlasnici pasa morali izvršiti tu obvezu, a za sve koji su to propustili uciniti, Ministarstvo je propisalo i kaznu od dvije do cak šest tisuca kuna.

Kako saznajemo u pulskim veterinarskim ambulantama, unatoc isteku roka za zakonski obavezno mikrocipiranje pasa, vlasnici im se još uvijek mogu javiti da bi i njihovim ljubimcima bio pod kožu ubacen jedinstveni identifikacijski broj, i za sada još uvijek nece biti kažnjeni.

Buduci da je vrijeme akcijskih cijena prošlo zadnjeg dana ožujka, do kada je obvezno cijepljenje protiv bjesnoce koštalo 115 kuna, a s istovremenim cipiranjem 160 kuna, sada samo cipiranje košta 91 kunu, dok je za cijepljenje protiv bjesnoce potrebno izdvojiti 160 kuna, doznajemo od direktora pulske Veterinarske stanice Renata Peteha.

- Puno gradana odazvalo se pozivu, ali ima i onih koji cekaju ruku pravde. Dio vlasnika ne samo da nije cipirao svoje pse, vec ih nije doveo ni na cijepljenje protiv bjesnoce. Najcešce se dogodi da upravo oni ugrizu nekoga i tada dolazi do uzbune. Ljudi se s pravom žale zbog toga što ni krivi ni dužni moraju ispaštati te, za razliku od pasa, primiti agresivno i bolno cjepivo, kazao je Peteh.

Hoce li nakon isteka zakonskog roka inspektori krenuti u lov na one koji su zaobišli obvezu, pitali smo Lovorku Tomicic, koja je odgovorila da kontrola vlasnika pasa spada u planove aktivnosti te da pristupom aplikaciji mogu u svakom trenutku provjeriti je li neki pas cijepljen i cipiran.

Što se tice Petehove izjave da nelicencirane osobe provode usluge cijepljenja, rekla je da takvih situacija do sada nisu imali.

Upravo prema ocitanim podacima s mikrocipa moguce je uci u trag vlasniku. Ako je životinja pobjegla, lakše ju je vratiti, a ako ju je vlasnik napustio, slijedi mu i novcana kazna koja može iznositi i 15 tisuca kuna. (I. N. TURKOVIC)

PROCITALI STE DIO TEKSTA. VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter