Partnerski ugovor spasio Sajam knjige

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sajam knjige u Istri ove ce se godine održati po 16. put, od 3. do 12. prosinca u Domu hrvatskih branitelja. Tema ovogodišnjeg sajma je Knjiga i film, a direktoricu Magdalenu Vodopiju smo pitali na koje ce se sve nacine film i knjiga ispreplitati u programu.

- Ni jedna tema sajma nije izrodila toliko programa kao ovogodišnja. Programi Zameo ih film, Ponocni kauboji, Americka noc, Filmske (op)sesije potpuno su podredeni temi i osvjetljavaju je s raznih gledišta: od portreta filmskih autora koji su se oslanjali na literaturu, odnosa književnosti i filma, scenarija i knjige do odnosa književnih motiva i eksperimentalnih filmova te teorije filma. Dio programa Dorucak s autorom takoder ce biti posvecen filmskim autorima, i to Rajku Grlicu, Dušanu Makavejevu i Dejanu Šorku.

- Koji su novi programi sajma i cemu se vjerni posjetitelji mogu veseliti?

- Cini mi se da ce se posjetitelji prije svega veseliti novom izgledu sajma, za koji su zaslužni ucenici Škole primijenjenih umjetnosti, a koji pod mentorstvom Mauricija Ferlina vec dva mjeseca stvaraju scenografiju velike scene sajma i scene Monte Librica te osmišljavaju posebne oznake za štandove izdavaca.

Svi se nadamo da ce publiku zaintrigirati izbor programa koje nude sajam, Monte Libric i Festival Polis Jadran Europa. Vjernoj i raznolikoj publici sajma nudi se niz programa, od onih teorijskih, strucnih do ležernih i pomalo kabaretskih, kao što ce recimo biti oni u Rock Caffeu, od kojih je zasigurno najznacajniji U potrazi za Kiklopom, u kojem ce se predstaviti svih 36 nominiranih za ovogodišnjeg Jednookog.

Svi smo posebno emotivno vezani uz novi program – Andijev program: Postscriptum, posvecen tragicno preminulom prijatelju sajma, poznatom vinaru i glazbeniku Andiju Šipeticu. Program ce poceti u podne u Galeriji Cvajner, a sudjelovat ce poznati glazbenici, ujedno i autori filmske glazbe: Arsen Dedic, Livio Morosin, Vlado Kreslin i Tamara Obrovac.

Novi program koji ce razveseliti mnogobrojne istarske gurmane je Hollycook, koji predstavlja naše najpoznatije autore iz oblasti gastronomije: Anu Ugarkovic, Veljka Barbierija, Zlatka Galla, Stephana Macchija… Oni ce potpisivati svoje knjige na sajmu i predstaviti se "na djelu" u istarskim oštarijama i restoranima: motelu Lovac u Pazinu, oštariji Ulika u Umagu, Vili Štefanija na Punteri i restoranu Plavi u Fažani. Program ce voditi Ivica Prtenjaca, ciji izgled jasno porucuje da voli slasne zalogaje.

- Koji su ovogodišnji glavni aduti sajma, odnosno koje bi goste i zbog kojih razloga trebalo izdvojiti?

- Ovakva su mi pitanja uvijek najteža. Godinu dana smišljam program, svaki program ima svoj razlog na sajmu, svaki mi je autor koji se predstavlja važan i poseban. To vam je kao da birate koje vam je dijete "bolje ispalo", koje je ljepše ili pametnije.

Mogu možda izdvojiti one koji su prvi put na sajmu, jer oni ce sigurno izazvati i veliku pozornost, poput sjajne izraelske književnice Zeruye Shalev, poznate njemacke glumice i redateljice Marije Schrader, kultnog nizozemskog publicista i pisca Geerta Maka, austrijskog povjesnicara Karla Markusa Gaussa, bugarskog hitmejkera Aleka Popova, poznatog njemackog pisca Clemensa Meyera, kojeg nam dovodi Leipziški sajam knjiga, legendarnog srpskog redatelja Dušana Makavejeva, germanista Viktora Žmegaca, glumca Bogdana Diklica, redatelja Rajka Grlica, teoreticara Darka Suvina…

- Sajam knjige u Istri sklopio je javno-privatno partnerstvo s Istarskom županijom, Gradom Pulom i Zagrebackom bankom - je li ta financijska sigurnost izvukla sajam iz njegove privatne krize?


- Partnerski ugovor spasio je sajam od potpunog gašenja. Projekt koji se radi cijelu godinu, ovako slojevit i zahtjevan, traži sigurno financiranje. Bilo bi licemjerno žaliti se ove godine, kada su se jedva održali neki važni projekti, neki su pred gašenjem, a neke su rebalansi uništili. U ovakvoj krizi nikome ne može biti dobro, pa ni nama, ali moram reci da smo sretni jer smo živi. (B. VINCEK)

CIJELI RAZGOVOR MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter