Partizan Stane na dva eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lik legendarnog slovenskog partizana Franca Rozmana-Staneta i zvijezda petokraka nalaze se na spomen-kovanici od dva eura, koja ce biti puštena u optjecaj. Kovanica je iskovana je u milijun komada, a vrijedit ce kao sredstvo placanja u cijeloj eurozoni, cime slovenska partizanska tradicija postaje dijelom europskog nasljeda. Svaka zemlja eurozone ima pravo na jednu spomen-kovanicu na godinu: na jednoj strani kovanice uvijek je nacionalni simbol, dok su na drugoj "europskoj" strani sve kovanice jednake.

Slovenci Rozmana, kojeg slave i kao narodnog heroja, smatraju jednim od "najsvjetlijih likova" cjelokupnog NOB-a, koji je izrazio nadanja slovenskog naroda, što stoji i u obrazloženju slovenskog Ministarstva financija uoci izdavanja kovanice.

Predsjednik slovenskog Saveza boraca Janez Stanovnik puca od ponosa. Kovanica sa Stanetovim likom - kaže Stanovnik za portal Slovenske televizije - "velika je stvar", koja ce pridonijeti prepoznatljivosti i uvažavanju Slovenije u Europi.

S iskustvom borca iz španjolskog gradanskog rata, komandant Stane 1941. se borio na podrucju Štajerske, gdje je predvodio skupinu partizanskih odreda, a 1943. u Dolenjskoj, tada vec kao komandant partizanske vojske, zapovijeda brigadama. Iako postoje špekulacije kako je komandant Stane 1944. pao kao žrtva atentata, službena verzija kaže da je stradao tijekom isprobavanja minobacaca iz pošiljke što su je slovenskim partizanima poslali Britanci.

Prijedlog o kovanici s likom partizana potvrdila je i slovenska vlada, cime je Slovenija ponovo pokazala da je nešto drugo od vecine zemalja nove Europe. Naime, dok vecinu bivših komunistickih zemalja srednje i istocne Europe trese groznica povijesnog revizionizma, nacionalisticke renesanse i otkrivanja "zlocina komunizma", Slovenija - barem na službenoj razini - i dalje ostaje vjerna antifašistickoj tradiciji, o cemu svjedoci i najnovija slovenska spomen-kovanica.


Podijeli: Facebook Twiter