Partijaneri s brodova kvare san onima na obali

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stanovnici Borika, naselja na sjevernoj obali Rovinja, požalili su nam se da nocima ne mogu spavati. Ometaju ih partijaneri s brodova koji se sidre kod otoka Figarola. Kažu da je vala nocu k'o uho. Cuju se i ribari na nocnom ribolovu, a kamoli glasna glazba s brodova opremljenih poput diskoteka.

Obratili su se policiji, ali dosad nema rezultata. Poznato im je da rovinjska policija nema gliser (trenutno je na remontu, op. a.) pa ne može odmah reagirati. Stoga su, ne mogavši spavati, sami pratili kretanje brodova. Kažu da je rijec o cetiri broda koji iz Poreca danju dovode turiste u Rovinj. Nocu se, pak, pretvaraju u morske diskoteke, a mlade partijanere ukrcavaju i u rovinjskoj luci.

Zbog glazbe koja trešti veci dio noci izgubili su i turiste, koji traže smještaj u drugom dijelu grada gdje ce moci normalno spavati. Poznato im je da se Rovinj u master planu turizma reklamira kao romanticni grad pa su se obratili i Turistickoj zajednici.

Odete Sapac, direktorica Turisticke zajednice, kaže da je zatražila intervenciju policije i gradskih komunalnih službi. Brodovi s jakim razglasom i partijanerima znaju nocu ploviti u blizini obale i ugrožavati programe koji se ondje izvode. Ako brodari imaju goste koji vole takvu vrstu zabave, Sapac kaže da bi mogli isploviti dalje na pucinu i malo prigušiti glazbu da se ne cuje na obali. Ovako ometaju druge i krše pravila o nocnom miru.

Od Valtera Opašica iz Policijske uprave istarske saznajemo da policija takve prekršitelje mora zateci u prekršaju. Rovinjska postaja još uvijek nema glisera, ali se snalazi pa patrolira brodicama susjednih postaja, Lucke kapetanije i ribarske inspekcije. Nekoliko je prekršitelja tako uhvaceno na djelu i prijavljeno Prekršajnom sudu.





Razgovarali smo i s jednom agencijom koja organizira brodske izlete, a kažu da se i u izletnickoj djelatnosti osjeca kriza. Gostiju ima, ali se teško odlucuju na dodatno trošenje. U agenciji teško prodaju karte i za dnevne, a kamoli nocne izlete. Kažu da nocu plove jedino brodovi koji imaju dobro organiziran buking, a i takvi izleti mogu se organizirati na zadovoljstvo izletnika i gradana koji stanuju uz obalu.

Inace, Rovinj je postao jedna od meta za partijanere. Pocetkom lipnja u Amarinu je održan veliki party za ljubitelje techno glazbe, koji je u gradu izazvao oprecne komentare. Nedavno su se slicni partyji održavali i na otoku Katarina, što je ometalo nocni mir u starom gradu. Buduci da su nocne zabave smetale i gostima drugih Maistrinih hotela, obustavljeno je njihovo održavanje na Katarini.

Ipak, ne može se sve zabraniti, jer bi time Rovinj ostao bez mladih turista koji ce dolaziti i kasnije u zrelim godinama. Rješenje bi moglo biti u novom zabavnom centru, koji bi trebao niknuti u novoj poslovnoj zoni na Turnini. (Aldo POKRAJAC)

Partijaneri startaju i s pulske rive

Party na brodu uz elektronsku glazbu trend je koji je zahvatio istarsku obalu, posebno zapadnu. Tako na internetu citamo o pozivima na partyje na kojima muziku puštaju i neki od eminentnijih DJ-eva s našeg podrucja. Konkretno, za jedan lanjski party cijena ulaznice na brod bila je 80 kuna po osobi, a ukrcaj je bio u rovinjskoj Valdibori i pulskoj luci, a mjesto je, zbog ogranicenog prostora, trebalo rezervirati. Inace, cijena ulaznica na vecim partyjima i bolje opremljenim brodovima krece se oko 300 kuna, no takvi se brodovi krecu dalje od obale. (Z. S.)

 


Podijeli: Facebook Twiter