Participacije u zdravstvu niže za trećinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog sniženih cijena usluga u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti, koje je HZZO ovog tjedna srezao za 30-ak posto, pacijenti koji nemaju dopunsko zdravstveno osiguranje plaćat će ubuduće manje participacije kad im zatrebaju bolničke pretrage ili liječenje.

Participacije, kao i dosad, iznose 20 posto cijene zdravstvene usluge, a 2.000 kuna najviši je iznos koji pacijent može platiti po jednom računu. Cijena dana bolničkog liječenja smanjena je sa 100 na 79,90 kuna, za oko 100 kuna niža je cijena kompjutorizirane tomografije (CT), koja sada iznosi 382 kune, a magnetska rezonanca (MR) po jednoj regiji stajat će čak 300 kuna manje - pojeftinila je s 960 na 668,50 kuna.

Tako će pacijenti bez dopunskog osiguranja participaciju za snimanje CT-om umjesto sto plaćati 76 kuna, a za snimanje magnetom 130, umjesto dosadašnjih 190 kuna. Smanjene su i cijene postupaka umjetne oplodnje pa će se tako za jedan postupak in vitro fertilizacije (IVF) u prirodnom ciklusu plaćati participacija od 476 kuna, umjesto dosadašnjih 640. Cijena PET/CT-a smanjena je s oko 8.000 na 5.000 kuna, što znači da će za snimanje PET/CT-om pacijenti bez police dopunskog odsad plaćati participaciju od 1.000 kuna.

Dok je smanjenje cijena bolničkih usluga za pacijente dobra vijest, u bolnicama su nezadovoljni zbog "politike uravnilovke" koju, kako kažu neki od ravnatelja, provodi aktualno vodstvo HZZO-a.

- Ova odluka znači da će u bolnicama biti više rada za manje novca, što je u okvirima politike štednje dobro. Problem je, međutim, u tome što nije prvo donesen master plan bolnica i određeno tko će što raditi, pa na temelju toga formirane cijene, koje će nagraditi izvrsnost, a ne broj kreveta, komentira ravnatelj jedne zagrebačke bolnice koji je htio ostati anoniman.

Vodstvu HZZO-a zamjera se i samovolja, jer su se - kažu u liječničkoj komori - oglušili o prigovore struke i jednostrano donijeli odluku o cijenama usluga.

- Očekujem da će zbog nižih cijena biti problema s pružanjem usluga i da ćemo teško zadržati postojeći nivo zdravstvene zaštite, upozorava Hrvoje Minigo, predsjednik Hrvatske liječničke komore. (Lj, BRATONJA MARTINOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter