Participacija i dopunsko osiguranje (ne)će poskupjeti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cijena police dopunskog zdravstvenog osiguranja HZZO-a ostaje 70 kuna, poručili su jučer iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, uz napomenu da ni ne planiraju poskupljenje police, budući da "jedinstvena cijena za sve kategorije osiguranika osigurava stabilno financijsko poslovanje dopunskog zdravstvenog osiguranja HZZO-a".

Demantirali ministra

Demantirali su tako ministra zdravlja Rajka Ostojića, čije su riječi izrečene u srijedu navečer u emisiji "Veto" na Jabuci TV jučer prenijeli svi portali zaključivši da poskupljuju i participacija i dopunsko osiguranje.

"Ozbiljno razmišljamo, gotovo sam uvjeren da moramo povećati trenutne participacije od 10 kuna, ali i cijene polica dopunskog osiguranja. Došlo je vrijeme da se to mora napraviti, peta je godina recesije i moramo i na ovaj način uštedjeti u bolničkom sustavu. Razmišljamo da to sve vratimo na staro, kako je prije bilo", kazao je ministar Ostojić na Jabuci TV, da bi dan kasnije, jučer, nakon već citiranog priopćenja iz HZZO-a, novinarima okupljenima pred Vladom rekao da "dopunsko osiguranje za sada ostaje 70 kuna i njegova cijena ovisi o tržištu, a razmišlja se o mogućem povećanju participacije".

Pokvareni telefon, odgađanje teških političkih odluka ili je na vidiku sukob između Ministarstva zdravlja i "njihova" Zdravstvenog zavoda? Na potonje upućuje i druga ministrova izjava u istoj emisiji, da nije dobra preporuka HZZO-a o prepisivanju najjeftinijih generičkih lijekova za pacijente.

"Moji pravnici su mi jasno rekli da postoje neke zakonske i podzakonske kontradikcije, u smislu tržišnog natjecanja i ostalog. Jesu li u pravu pokazat će inspekcijski nadzor nad HZZO-om, čije rezultate očekujem idući tjedan", kazao je Ostojić. (D. PALIBRK)

OPŠIRNIJE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter