Parov Stelar i Uroš Raguž kao božićni poklon


Miljenik hrvatske publike Austrijanac Parov Stelar koji je prije dvije godine oduševio na Terraneo festivalu u Šibeniku, vraća se u Hrvatsku 19. prosinca gdje će u Boćarskom domu u Zagrebu nastupiti na glazbeno modnom događaju u organizaciji Puljanina Jordana Rodića, koji je u pulsku Arenu već doveo glazbene velikane poput Jamiroquaija, Simply Reda i Marylin Mansona.

Izgleda da će ovo biti više od partyja. Istovremeno će se zagrebačkoj publici modnom revijom predstaviti Hippy Garden, ali i pulski dizajner Uroš Raguž kolekcijom " A Mata Hari Story" na tragu glazbe Parova Stelara, što je i tematski modni upliv u stilski intrigantne i zavodljive 20-te i 30-te kojemu je ovaj istarski enffant terrible blizak u svojoj modnoj ekspresiji.

"Cilj je osvježiti i oživiti dva grada u kojem sada živim i djelujem, a to su Pula i Zagreb. U tom smislu su naši koncerti Herbieja Hancocka 27.studenog u Lisinskom i Zagreb Xmas Beats s Parov Stelarom, početak oživljavanja Zagreba." kaže Jordan Rodić i nadodaje "Zagreb Xmas Beats nastavak je Urban Xmasa iz Pule i projekata koje smo radili poput Fashion parade s Natali Palko."

Začetnik elektroswinga

Parov Stelar najuspješniji je austrijski međunarodni umjetnik, začetnik elektronskog pravca elektroswinga, mješavine jazz- swinga i elektronike. Surađivao je sa glazbenicima poput Marvina Gayea, Lane Del Rey i Briana Ferryja, izdao je šest albuma i više od 20 EP-a.
Kroz njegovu glazbu progovara ogroman talent kojim je i zaradio velik broj obožavatelja te paralelno stvorio i kultni status producenta. Osim publike, voli ga i kritika, jer njegova glazba objedinjuje prošlost i sadašnjost. Glazba je to prepuna elegancije, humora i energije, inspirirana je različitim stilovima od soula, popa, jazza do swinga, ali kombinirana s modernim ritmovima pomoću kojih stvara nevjerojatan, neusporediv i jedinstven zvuk.

Marcus Fureder, što mu je pravo ime, karijeru je započeo kao DJ, za što je rekao da je usamljenički posao. Zato mu je draže nastupati s bendom. "Mi smo jedna cjelina, a to se vidi kad nastupamo" kaže Stelar i ističe je njegov bend glazbenih čarobnjaka. U centru nastupa je on sam koji vodi glazbenu silu s DJ pulta, a puhačka i ritam sekcija s pjevačicom Cleo Panther dali su novi smisao njegovu zvuku koji na nastupima "diže" publiku na jedinstven način. Bend čine: Markus Ecklmayr (Max the Sax, saksofon), Michael Wittner (bas), Willie Larsson jr. (bubanj) i Beate Baumgartner (Yola B, vokal).

Boravio u Premanturi

Parov Stelar jednom je izjavio kako gotovo ima hrvatske korijene. Naime, otkad zna za sebe, djed Joseph ga je vodio u Hrvatsku na odmor, a s njim je najviše uživao u ribolovu. Baš kao i mnogi Austrijanci, Hrvatska, a posebice Istra nije mu strana, te je najčešće boravio u Premanturi, a poznaje i Rovinj, Pulu, Bašku Vodu... Jedna od njegovih ranih pjesama čak nosi naslov "Premantura". Ulaznice za koncert su već u pretprodaji, a mogu se kupiti na prodajnim mjestima Eventima, kioscima Tiska i u Tisak media centrima, i to po cijeni od 179 do 229 kuna na dan koncerta. (Lara BAGAR)

 


Podijeli: Facebook Twiter