Parola padre na Sedam dana stvaranja

Parola padre
Parola padre

Predstava "Parola padre" u izvedbi Teatra Pubblico Pugliese,  zapravo njegove skupine Koreja, obilježila je peti dan festivala Sedam dana stvaranja u Pazinu.

Šest mladih žena susreće se na raskršću sadašnjosti, na jednom od nepostojećih, ali svima nam znanih mjesta. Tri su iz Italije (Alessandra Crocco, Anna Chiara Ingrosso i Maria Rosaria Ponzetta) te po jedna iz Poljske (Aleksandra Gronowska), Bugarske (Irina Andreeva) i Makedonije (Simona Spirova). One, prepričavajući vlastita iskustva, dolaze do zajedničkih sjećanja.

Dramaturg i redatelj Gabriele Vacis osmislio je dojmljivu predstavu koja rijetko koga može ostaviti ravnodušnim. Predstava u kojoj djevojke kroz riječ "otac" razmatraju iskustva sredina iz kojih su ponikle, progovaraju o muško-ženskim odnosima u različitom kulturnom i političkom okruženju. U svima njima, ta riječ koja bi možda trebala predstavljati utočište, potporu ili zaštitu pretvara se u autoritet koji svim silama, ne ustručavajući se represije ni nasilja, grčevito nastoji sačuvati dominantan položaj u zajednici. U obitelji, državi ili naciji. "Parola padre" je predstava nabijena emocijama, a tijekom briljantne izvedbe mladih darovitih glumica, mučnina koja prati događanja na sceni može se rezati u zraku.

Izvedba Teatra Pubblico Pugliese Cantieri Teatrali Koreja ponajbolje je ostvarenje dosad predstavljeno na festivalu Sedam dana stvaranja.

Prije predstave "Parola padre" Elena Skoko predstavila je svoju knjigu "Memoirs of singing birth" u kojoj donosi priču o osobnoj potrazi za prirodnim porodom koja završava u selu u srcu Balija. Ondje uz pomoć babice Ibu Robin Lim porođajne bolove pretvara u ekstatični porod korištenjem vlastitog glasa.

Peti dan festivala Sedam dana stvaranja zaključen je koncertom skupina Projket Mirogijski vlak, ROB Bluebirt i Blond4Choise.

Predstavljanjem festivalskih radionica u subotu završava ovogodišnji festival Sedam dana stvaranja.(Napisao i snimio Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter