Parlami d'amore proslavljene oskarovke

Magnolija kraj hotela Poreč
Magnolija kraj hotela Poreč

Nagrađivana engleska kazališna i filmska glumica Vanessa Redgrave nastupit će 1. kolovoza u Etnografskom muzeju na Velikom Brijunu, u sklopu 17. sezone Kazališta Ulysses. Brod iz Fažane polazi u 20 sati.

U programu pod nazivom "Večer s Vanessom Redgrave – Parlami d'amore" svjetski proslavljena oskarovka izvodit će svoje omiljene stihove i dijelove monodrame s crticama iz svojega života, a publici će biti prikazan i videouradak koji je njezin sin Carlo napravio u povodu njezinog 80. rođendana.

Vrsni glazbenici

U sklopu ove posebne večeri, kao pratnja Vanessi Redgrave, nastupit će i troje vrhunskih svjetskih glazbenika i ujedno njezinih dugogodišnjih prijatelja: engleski violinist Steve Bentley–Klein, belgijska sopranistica Lisa Mostin te klaviristica Jeanne-Minette Cilliers iz Južne Afrike. Program će biti simultano prevođen na hrvatski jezik.

Ulaznice je moguće kupiti na recepciji Nacionalnog parka Brijuni u Fažani, putem internetske stranice kazališta Ulysses te na svim prodajnim mjestima Eventima.

U kratkom razgovoru za naš list Vanessa Redgrave kazala je "moj je program u biti prijateljsko druženje. Moj dragi prijatelj Steve Bentley-Klein svirat će violinu, on će mi moći postavljati pitanja, kao i ja njemu tijekom toga druženja, dok će moje nova prijateljica Lisa Mostyn pjevati. Ova sopranistica pjeva na značajnim svjetskim pozornicama. A što se mene tiče, imam neke tekstove, pjesme koje ću drage volje podijeliti s publikom, ističe Redgrave.

Na naš upit što je najviše nadahnjuje na Brijunima ističe da su to Rade Šerbedžija i Lenka Udovički, njezini prijatelji još od 1992./1993.

Veza s Brijunima

- Ulysses predstavlja sjajna zbivanja svake ljetne sezone. Vrlo sam sretna što se tu vraćam i što ću biti dio ove priče. Moj ujak je bio pitomac vojno-pomorske akademije i brod je bio usidren kod Brijuna 1934. Moja povezanost s ovim krajevima počela je još 1967. godine kada sam nedaleko Opatije snimala film. Istarska obala je jedinstvena po ljepoti, a otočje Brijuni, kako Veliki Brijuni tako i onaj Mali ugošćuju sjajne izvedbe i umjetnike. Prošle godine glumila sam s kolegom Ralphom Fiennessom u predstavu "Richard III.". Želim ponovno vidjeti i "Antigonu" Lenke Udovički. Nakon Sarajeva, gdje sam je gledala u kazalištu, želim je vidjeti i u prirodnom kazalištu, upravo tamo, na otoku i moru sjecištu raznih kultura i civilizacija kroz stoljeća. Sretna sam, kazala je Redgrave.

Vanessa Redgrave (London, 30. siječnja 1937.) engleska je kazališna, filmska i televizijska glumica. Potječe iz poznate glumačke obitelji Redgrave, njeni roditelji Michael Redgrave i Rachel Kempson, braća Corin Redgrave i Lynn Redgrave također su glumci i glumice. U kazalištu debitira 1961., igrajući Rosalind u Shakespeareovoj komediji "Kako vam drago zajedno" s Royal Shakespeare Company te je od tada ostvarila 35 uloga u londonskom West Endu i Broadwayu, i osvojila nagrade Tony i Olivier.

Nastupila je u više od 80 filmova. Hvaljena kao jedna od najvećih glumica njene generacija, osvojila je Oscara, dva Emmyja, Tonyja, dva Zlatna globusa i Nagradu Udruge filmskih i TV glumaca. Godine 2010., za izvanredan doprinos filmu, dodijeljena joj je nagrada Bafta Fellowship Award. (Vanesa BEGIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter