Parlamentarni izbori u Crnoj Gori

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na birališta u Crnoj Gori u nedjelju do 11 sati izašlo je 18,2 posto birača, što je uglavnom na razini dosadašnjih izbornih ciklusa, priopćio je Centar za demokratsku tranziciju (CEMI).

U Državnoj izbornoj komisiji su priopćili da su sva biračka mjesta na vrijeme otvorena, te da njima nije prijavljena niti jedna nepravilnost. U Crnoj Gori se u nedjelju održavaju prijevremeni parlamentarni izbori, deveti po redu od uvođenja višestranačja, a treći nakon stjecanja neovisnosti 2006. godine.

Na izborima sudjeluje 13 političkih subjekata, a nešto više od 514.000 birača s pravom glasa treba izabrati 81 zastupnika koliko broji crnogorski parlament.

Analitičari procjenjuju da će Koalicija "Za Europsku Crnu Goru" Milo Đukanović, koju čine Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemokratska partija (SDP) i Liberalna partija (LP), najvjerojatnije zadržati vlast.

Hrvatska građanska inicijativa (HGI), politički predstavnik Hrvata u Crnoj Gori, nastupa samostalno te se očekuje da će ponovno osvojiti jedno zastupničko mjesto, koliko je imala i u prethodnom sazivu kada je bila u koaliciji s vladajućim strankama.

Izbore prati 1.200 domaćih i oko stotinu promatrača koje je angažirala Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS). Prve preliminarne rezultate, kako je najavljeno, u nedjelju navečer će priopćiti Centar za demokratsku tranziciju (CEDEM), koji je organizirao domaće promatrače.

Danas se, usporedno s parlamentarnim, održavaju i lokalni izbori u Kotoru, Budvi i Nikšiću. Hrvatska građanska inicijativa i u Kotoru nastupa samostalno i očekuje ulazak u kotorsku gradsku skupštinu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter