Parlamentarni izbori donijeli bi stare rezultate

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Prema najnovijem istraživanju javnog mišljenja, provedenom od strane RTL-a i Jutarnjeg lista, na prijevremenim parlamentarnim izborima u osmoj izbornoj jedinici gotovo bi se ponovili rezultati izbora iz studenog 2015. godine. SDP bi ostao najjača stranka na području Istarske i Primorsko-goranske županije, te bi dobio sedam mandata, IDS-u bi pripala tri mandata, HDZ-u dva mandata, dok bi po jedan "zaradili" Živi zid i Most. Istraživanje je pokazalo kako se HDZ-u "smješi" treći mandat zbog rubne pozicije Mosta, koji dobiva manju podršku od Živog zida koji je u studenom bio na granici prelaska izbornog praga u toj izbornoj jedinici.

Loše vijesti stižu za tri stranke koje su, u savezima Hrvatska raste i Domoljubnoj koaliciji, dobile saborske mandate, dok ih trenutačno, izađu li same na birališta, neće dobiti. To su Hrvatski laburisti, Hrvatska stranka umirovljenika i Hrvatska stranka prava "Ante Starčević" - njihove zastupnike Silvana Hrelju, Nansi Tireli i Ivana Kirina u parlament može ponovno uvesti samo koaliranje s jačim strankama.

Novi bi izbori, smatra politički analitičar Žarko Puhovski, bili "neželjeno dijete" demokracije, ali teško će biti bi bez njih pronaći izlaz iz rastuće političke krize.

U osmoj izbornoj jedinici, gdje su dobri rezultati koalicijske suradnje SDP-a, IDS-a, HNS-a i HSU-a zabilježeni na parlamentarnim izborima 2011. godine, koalicijska sinergija mogla bi osigurati dodatni mandat, ali na prošlim izborima, 2015. godine, do toga nije došlo. (D. GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU 31. SVIBNJA


Podijeli: Facebook Twiter