Parlamentarni izbori 4. rujna?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski birači će u manje od godinu dana drugi put izaći na parlamentarne izbore, vjerojatno 4. rujna. To je ishod nezabilježenog političkog debakla Tomislava Karamarka i HDZ-a, koji je u četvrtak poslijepodne srušio svoju Vladu, a jučer ujutro bilo je jasno da su ostali i bez Sabora. Do tada se više od  76 zastupnika potpisima izjasnio u prilog odluke o samoraspuštanju hrvatskog parlamenta, koja bi na snagu stupila 15. srpnja, a tijekom dana taj je broj narastao na 89. SDP i HNS tražili su stoga od predsjednika Sabora Željka Reinera da već jučer stavi na glasovanje samoraspuštanje parlamenta, ali je on to odgodio za ponedjeljak u podne.

Karamarko je na Pantovčaku, nakon razgovora s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović najavio da će u idućih osam dana pokušati saborsku većinu okrenuti na svoju stranu, kako bi Zdravko Marić dobio mandat za sastavljanje nove Vlade. No, predsjednica je po završetku konzultacija, s obzirom na informacije o većinskoj volji zastupnika koje je dobila od predstavnika parlamentarnih stranaka, apelirala na Reinera da što prije sazove sjednicu na kojoj bi se odlučilo o samoraspuštanju.

- Nitko me nije uvjerio da ima potrebnu potporu 76 ili više zastupnika za status mandatara. Mogu ustvrditi da je natpolovična većina zastupnika zauzela stav za raspisivanje izbora. Ustavni rok 30 dana nije moguće skratiti i uvažavajući volju zastupnika i građana apeliram na predsjednika Reinera da se rasprava i odlučivanje o raspuštanju Sabora održe što prije, kazala je predsjednica.

Bio je to konačan dokaz da je Karamarko izgubio i tu političku bitku, preostalo mu je još samo da se bori za stranku, kojoj je obećao uspjeh u preslagivanju parlamentarne većine, ali je taj plan propao u začetku. Dotle je došlo da je čak i šest zastupnika Kluba Milana Bandića, koji je autor termina preslagivanje, potpisima zatražilo samoraspuštanje Sabora. Među njima i Milivoj Špika, također iskusni preslagivač.

– Ovo je Karamarkov Der Untergang, komentirao je jučer jedan SDP-ovac, aludirajući na poznati njemački film o zadnjim danima Adolfa Hitlera, koji se u hrvatskom prijevodu zove – Pad.

A jučerašnje saborsko zasjedanje započelo je kao da je stanje posve redovno. Ministrica Bernardica Juretić predstavila je prijedlog zakona o ravnopravnosti spolova i krenula je rasprava, makar je dan ranije Vlada postala tehnička. Gordana Sobol je uime Kluba zastupnika SDP-a rekla da je, s obzirom na okolnosti, bespredmetno otvarati tu raspravu. Ali, svejedno se nešto kasnije i ona javila za repliku. U međuvremenu su se prikupljale oporbene trupe, za slučaj da na dnevni red dođe glasovanje o samoraspuštanju parlamenta.

Na štakama je stigao i Nenad Stazić, koji je nedavno slomio kuk. Onda je nešto prije 11 sati, kad je već devet odvojenih prijedloga odluka stranačkih klubova i pojedinačnih zastupnika za samoraspuštanje poslano u proceduru, sa svojeg mjesta u saborskoj klupi ustala SDP-ovka Dragica Zgrebec.

– U ovom trenutku vama je većina saborskih klubova predala odluku o samoraspuštanju Sabora, koju je potpisala većina zastupnika u Hrvatskom saboru. Tražim od vas da prekinete sjednicu i da ju nastavimo kad završe konzultacije kod predsjednice Republike, rekla je Dragica Zgrebec predsjedniku Sabora.

No predsjednik Sabora Reiner bio je uporan.

– Pogledajte, ja takav zahtjev nisam još dobio. Prema tome, potpuno je izlišno prekidati sjednicu. Mi ćemo završiti ovu točku, naravno i sljedeću i stvari će se odvijati svojim tijekom. Ja ne vidim nikakvu posebnu situaciju, kazao je predsjednik Sabora.

Ali, nije uvjerio Dragicu Zgrebec.  Mi ne možemo glumiti da se u državi ništa ne događa. Pa imamo zahtjev da se Sabor samoraspusti. Znači da druga strana ne može formirati većinu. Molim da nam odobrite stanku od 10 minuta, uporna je bila SDP-ova zastupnica Dragica Zgrebec. Isti je zahtjev iznio i Milorad Batinić iz HNS-a i Reiner nije imao kud. Uslijedila je stanka.

– Predlažemo da se ova sjednica prekine, da u 13,30 nakon dovršetka konzultacija kod predsjednice Republike, odredite nastavak sjednice i da dnevni red sjednice dopunite točkom prijedlog odluke o raspuštanju Sabora. Ovo što je, nažalost, postalo ružan eksperiment moramo privesti kraju. Hvala, rekao je poslije stanke Peđa Grbin uime Kluba zastupnika SDP-a.

To je ponovio i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

– U krajnjoj liniji, s potpisima smo poštovali i 70 posto građana Hrvatske koji traže izvanredne parlamentarne izbore. Zato vas lijepo molim za konstruktivni dogovor, pozvao je Vrdoljak predsjednika Sabora da bude fleksibilniji.

Reiner je popustio.

– Prihvaćam vašu sugestiju da se privremeno prekine sa ovom sjednicom. Ali, nećemo određivati vrijeme 13,00, 13,30, možda to uopće neće biti danas nego u ponedjeljak. Dogovorit ćemo se kad ćemo je ponovno sazvati, istaknuo je Reiner i proglasio stanku na neodređeno vrijeme.

Zastupnici su iščekivali što će objaviti predsjednica Republike. No, i prije nego što se ona obratila javnosti, HDZ-ovci su se počeli razilaziti. Rečeno im je da u petak neće biti nastavka sjednice.

SDP je pojačao pritisak. Kad je Zoran Milanović sišao s Pantovčaka, s predsjednikom Kluba SDP-a Igorom Dragovanom otišao je kod Reinera. Objašnjavali su mu da bi dobro bilo da petak bude dan samoraspuštanja Sabora. Neslužbeno doznajemo da im je Reiner rekao da je to nemoguće, jer su zastupnici HDZ-a otišli kući. Dvojica SDP-ovaca tvrdila su da to nije važno jer će njihova opcija osigurati kvorum, ali Reiner je eskivirao. Naposljetku je usaglašeno da se sjednica nastavi u ponedjeljak u podne, da se samoraspuštanje uvrsti u dnevni red i, kako tvrde u SDP-u, potom ta odluka usvoji. Rukovali su se i Milanović je kazao Reineru da će o tome izvijestiti novinare.

– Bio sam na razgovoru s predsjednikom Sabora i dogovoreno je, rekao je tako, a ja sam rekao da ću to reći medijima, da se obavijesti zastupnike da će u ponedjeljak u 12 sati biti sjednica Sabora na kojoj će se definitivno donijeti ova odluka, izjavio je predsjednik SDP-a.

Kako je u međuvremenu Karamarko u Uredu predsjednice rekao da će i dalje nastojati skupiti većinu za novu Vladu, Milanović se i na to referirao.

– Ne znam kako da protumačim tu izjavu, nadam se zbunjenošću, primijetio je šef oporbe.

U SDP-u su s čuđenjem primili vijesti da Reiner govori novinarima da nije sigurno da će u ponedjeljak biti donijeta odluka o samoraspuštanju.

– Značilo bi to da je prekršen dogovor. Ali, ako i samo tu točku uvrste u dnevni red, s namjerom da se o njoj glasuje neki drugi dan, nije to više presudno. Čak će to odugovlačenje HDZ-u nanijeti političku štetu. Ključno je da će Sabor 15. srpnja biti raspušten. »Game over«, kazao nam je jedan član predsjedništva SDP-a.

Na web stranici Sabora objavljeno je da se sjednica nastavlja u ponedjeljak u 12 sati. Milanović je jučer u poslijepodnevnim satima otputovao u Split na sastanak s članovima stranke. Predizborna kampanja faktično je započela (D. CIGLENEČKI/NL)


Podijeli: Facebook Twiter