Parlament odbio nacrte zakona o liječenju Timošenko

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukrajinski parlament u četvrtak je odbio sve nacrte zakona koji omogućuje da se oporbenu čelnicu Juliju Timošenko iz zatvora pošalje na liječenje u inozemstvo, što traži Europska unija prije potpisivanja ugovora o pridruživanju koncem studenoga.

Za šest predočenih nacrta glasalo je manje od 200 zastupnika, a za njihovo prihvaćanje zahtijevala se većina od 226 glasova.

Stranka regija predsjednika Viktora Janukoviča koja ima većinu u parlamentu nije sudjelovala u glasanju pošto je zadnjih dana ocijenila nacrte "nesavršenima".

Europski izaslanici, bivši poljski predsjednik Alexander Kwasniewski i bivši predsjednik Europskog parlamenta Pat Cow bili su u dvorani.

"Sramota!", izvikivali su oporbeni zastupnici.

"Ovo je trenutak istine za Janukoviča koji će pokazati je li spreman potpisati ugovor o pridruživanju s EU-om ili je lagao zadnje dvije godine", rekao je uoči glasovanja Arseni Jacenjuk, oporbeni čelnik i blizak suradnik Timošenko.

"Ovo nije izbor između Zapada i Istoka, ovo je izbor između budućnosti i prošlosti", dodao je.

Nakon neuspjeha glasanja oporbeni čelnici ponovo su pozvali predsjednika Janukoviča da pomiluje Timošenko kao što su bili predložili europski izaslanici.

Jacenjuk je pak podnio predsjedniku parlamenta Volodimiru Ribaku (Stranka regija) nacrt predsjedničkog dekreta o pomilovanju.

"Neka potpiše!", rekao je.

Bivša premijerka Julija Timošenko od 2011. služi sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog zlouporabe ovlasti. U travnju 2012. je primljena u bolnicu zbog hernije diska. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter