Parlament Krima za priključenje Rusiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Krimski je parlament u četvrtak donio jednoglasnu odluku o pripojenju Rusiji, javila je agencija RIA, a prema istom izvoru tu bi odluku trebali na referendumu 16. ožujka potvrditi stanovnici toga ukrajinskog poluotoka.

Zamjenik predsjednika krimske vlade Rustan Temirgalijev najavio je, kako prenosi RIA, da će se birači na referendumu odlučivati između dva pitanja.

- Prvo je - jeste li za uključivanje Krima u Rusku Federaciju kao federalni subjekt? Drugo pitanje glasit će - jeste li za obnovu ustava Krima iz 1992. godine?, rekao je Temirgalijev. Ustav iz 1992. definira Krim kao dio Ukrajine.

Krimski je parlament u četvrtak jednoglasno podupro odluku o pripajanju Rusiji, javila je RIA.

Zastupnici su glasovali da Krim "pristupi Ruskoj Federaciji s pravima subjekta Ruske Federacije".

Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov potvrdio je da je ruski predsjednik Vladimir Putin obaviješten o toj odluci.

Ukrajinska je policija u četvrtak ujutro izbacila proruske prosvjednike iz zgrade područne državne uprave u Donjecku, rusofonskom gradu na istoku te bivše sovjetske republike i privela 75 osoba u toj akciji, doznaje se od policijskog izvora.

Nakon akcije, stotinjak prosvjednika okružilo je zgradu koju su u ponedjeljak bili zauzeli protivnici nove proeuropske vlade u Kijevu, tražeći približavanje Moskvi.

Donjeck, izborna jedinica svrgnutog predsjednika Viktora Janukoviča, nalazi se u Donbasu (Donjecki bazen), bogatom ležištima ruda, nekoliko desetaka kilometara od ruske granice.

Vlasti su još u srijedu preuzele nadzor nad zgradom područne državne uprave koju su evakuirali uz obrazloženje da su primili dojavu o podmetnutoj bombi, ali su nakon nekoliko sati ponovo morali popustiti pod novim naletom prosvjednika.

Svaki put kad bi zauzimali zgradu u kojoj je ured guvernera, prorusi bi izvjesili ruske zastave umjesto ukrajinskih.

Imenovali su svog guvernera Pavela Gubarjeva, ne priznajući ovlasti Sergija Taruta, kojeg su imenovale nove proeuropske vlasti u Kijevu. Ukrajinsko glavno državno odvjetništvo objavilo je u srijedu da počinje istragu o Gubarjevu zbog "povrede teritorijalne cjelovitosti".

Gubarjev je nakon napada u četvrtak ujutro rekao da je na slobodi. "U svom stanu sam", rekao je u telefonskom razgovoru.

Istodobno su pristaše teritorijalne cjelovitosti te bivše sovjetske republike u srijedu navečer uspjeli okupiti desetak tisuća ljudi na Lenjinovu trgu.

Nakon skupa izbila je svađa u kojoj je sudjelovalo više desetaka pristaša obiju strana koje je policija zatim uspjela razdvojiti.

Jacenjuk: Odluka o pripajanju Krima Rusiji nelegalna

Odluka krimskog parlamenta da se pripoji Rusiji nelegalna je i Krim je bio, jest i bit će dio Ukrajine, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.

"To je nelegalna odluka. Taj tzv. referendum nema pravnog temelja i zato tražimo od ruske vlade da ne podržava separatističke snage u Ukrajini. Krim je bio, jest i ostat će dio Ukrajine", rekao je Jacenjuk na konferenciji za novinare u Bruxellesu, gdje se sastao s čelnicima EU-a, koji su se okupili na izvanrednom summitu posvećenom ukrajinskoj krizi.

Obama naredio sankcije protiv Rusa i Ukrajinaca s Krima

Američki predsjednik Barack Obama naredio je u četvrtak zamrzavanje imovine u SAD-u i zabranu putovanja u Sjedinjene Države umiješanima u ugrožavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine nakon što je proruska administracija na Krimu najavila referendum o pripojenju Rusiji.

Obama je potpisao odluku u svrhu kažnjavanja Rusa i Ukrajinaca s Krima koji su odgovorni za ruski upad u regiju Krima na jugu Ukrajine, krizu koja je obnovila hladnoratovske napetosti.

Bijela kuća je priopćila da je ta odluka "fleksibilno sredstvo koje će nam omogućiti da sankcioniramo one koji su najizravnije umiješani u destabilizaciju Ukrajine, uključujući vojnu intervenciju na Krimu, i ne isključuje daljnje korake u slučaju pogoršanja situacije".

Osim toga, State Department uvodi vizna ograničenja za niz dužnosnika i pojedinaca, što je odraz političke odluke da se uskrate vize odgovornima ili suučesnicima u ugrožavanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Objava Bijele kuće došla je u vrijeme dok zapadne zemlje pokušavaju postići zajednički odgovor na rusko raspoređivanje snaga na ukrajinskom poluotoku Krimu.

Američki razarač na putu prema Crnom moru na ranije planirane vježbe

Američki razarač s navođenim raketama USS Truxtun zaputio se prem Crnome moru na, kako je u četvrtak priopćila američka vojska, "rutinsku" vježbu koja je planirana daleko prije izbijanja krize u Ukrajini.

Objava dolazi dan nakon što je Pentagon rekao da će rasporediti više američkih lovačkih zrakopolova u NATO-ove ophodnje na Baltiku nastojeći tako umiriti saveznike koje je uzbunilo rusko zauzimanje ukrajinskog poluotoka Krima.

Na Krimu u Sevastopolju je baza ruske Crnomorske flote.

Američka mornarica je rekla u priopćenju da je Truxtun napustio Grčku u četvrtak na putu prema Crnom moru te da će tamo provoditi vježbe s rumunjskim i bugarskim mornaričkim snagama.

"Dok bude u Crnom moru brod će posjetiti luke i provoditi rutinske ranije planirane vježbe sa saveznicima i partnerima u regiji", rekla je mornarica u priopćenju bez upuštanja u pojedinosti. "Traxtunove operacije u Crnom moru planirane su mnogo prije nego je otišao iz Sjedinjenih Država".

Brod koji ima posadu od oko 300 mornara dio je udarne skupine nosača zrakoplova George H.W. Bush.

Razarač će se pridružiti američkom brodu USS Taylor i to će biti jedina dva američka ratna broda u Crnom moru u ovo vrijeme pojačanih napetosti zbog Ukrajine. Fregata Taylor s navođenim raketama usidrena je u turskoj luci Samsun nakon što se nasukala u veljači. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter