Parkovi prepušteni parazitima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na popis neslavno propalih gradskih projekata može se upisati i jedan od kojeg se u startu puno ocekivalo, a puno je i dao. Rijec je o ispitivanju kontaminiranosti javnih površina, posebice travnatih i pješcanih oaza u gradskim parkovima, parazitskim elementima, koje je 2007. godine proveo zagrebacki Zavod za parazitologiju.

Vec su prva ispitivanja 90 uzoraka zemlje i pijeska s devet lokacija pokazala opravdanost tog projekta jer su pretragama nadena jaja Toxocara, i to pasja vrsta Toxocara canis, a manje macja Toxocara cati. Potencijalno opasni za ljudsko zdravlje su parazitski elementi, i to helmintska jaja i protozojske ciste, a zabilježen je i nalaz parazitskih jaja koja ne ugrožavaju zdravlje (Trihuris vulpis), ali njihovo postojanje dokazuje kontaminiranost odredenog podrucja psecim izmetom. Nevjerojatno, ali istinito zvuci i podatak da su tada nadena i jaja covjecje gliste, kao i ona koja uzrokuju probavne bolesti kod ljudi, osobito onih s oslabljenim imunitetom.

Najzagadeniji su bili parkovi grada Graza, žrtava fašizma i Titov park, a osim njih, ispitani su i uzorci iz Parka Franje Josipa te Parka Monte Zaro, kao i javnih površina Vodotoranj jug, u Koparskoj ulici kod Konzuma u Šijani, u Ulici Sisplac te na križanju Viške i Zoraniceve ulice.

Grad je kao jednu od mjera za smanjenje kontaminiranosti postavljao antistres podloge umjesto pijeska, ali nije provjerio kakvo je stanje nakon toga. Nitko ocito ne smatra da je potrebno takvu dobru praksu nastaviti, posebno radi zdravlja najmladih, ali i najstarijih sugradana koji rado borave u  parkovima. Kako saznajemo od procelnice za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Pule Silvije Hrelja, za takve je programe potrebno izdvojiti odredena sredstva, a s obzirom na to da u 2008. nisu planirana za taj projekt, on nije ni nastavljen, kaže Hrelja. Posve je izvjesno da ih nece biti niti u 2010. godini.

- Cilj je bio da se podloge u parkovima ne koriste za nuždu kucnih ljubimaca i ovim smo mjerama to trebali postici. Zbog toga smo dobili i dosta negativnih kritika gradana u smislu zašto ljubimci ne smiju u parkove. Mislim ipak da se na igralištima sada vide pomaci nabolje. Medutim, kakvi su parkovi i pješcanici, nismo kontrolirali, ali ne možemo utjecati na svijest naših gradana drugacije nego da postavimo znakove zabrane, rekao je gradonacelnik Boris Miletic.


Podijeli: Facebook Twiter