Parkiranje u okruženju Arene poskupljuje sa 4 na 8 kn

Poskupljuje parking na Karolini (Neven LAZAREVIĆ)
Poskupljuje parking na Karolini (Neven LAZAREVIĆ)

Odlukom Grada Pule od 1. lipnja do 30. rujna naplata parkiranja na parkiralištu Karolina, te ulicama uokolo Arene poput Istarske i Flavijevske ulice te kod Valerijinog parka, poskupjet će s dosadašnjih četiri na osam kuna po satu. Međutim, cijena mjesečnih parkiranih karata za dosadašnje korisnike ovih parkirnih mjesta za Puljane ostat će ista. Za stanare mjesečna karta i dalje će iznositi 50 kuna, a za ostale građane mjesečna će karta i dalje iznositi 200 kuna, ali uz napomenu da će ljeti morati parkirati na alternativnim lokacijama, odnosno u Kolodvorskoj ulici i kod Carinskog gata.

Na Mandraču parkiralište za turiste

- Riječ je o usklađenju ljetnog i zimskog perioda Pule kao turističke destinacije. Dakle, povećava cijena isključivo uokolo Arene gdje je najveća frekvencija turista. Za Puljane koji su koristili ta parkirališna mjesta cijena ostaje ista, ali neće parkirati na tim mjestima tijekom ljetne sezone, nego na drugim obližnjim mjestima. Pritom treba istaknuti da tijekom ljeta ionako nije bilo moguće imati mjesečne karte za Karolinu, pojašnjavaju iz Grada Pule.

Iz Grada navode i da Puljani imaju mogućnost besplatno parkirati u Rojcu gdje ima 370 parkirnih mjesta te još 80 mjesta na sjevernoj strani, kao i 210 parkirnih mjesta bez naplate kod Mljekare.

Direktor Pulaparkinga Branislav Bojanić navodi da se povećanje cijene odnosi isključivo na tzv. turističko okruženje, a za Puljane cijene parkiranja i dalje ostaju najjeftinije na Jadranu. Pritom otkriva da je Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) ustupio Pulaparkingu uz naknadu, a preko Grada Pule, površinu na Mandraču. Riječ je o površini na koju je odlagan građevinski materijal tijekom izgradnje obalnog kolektora duž rive te se tek treba nasipati, poravnati i urediti kako bi postala funkcionalna. Doduše, ističe Bojanić, za uređenje površine potreban je poveći iznos financijskih sredstava, ali Grad mora uskoro dogovoriti korištenje šljunka s gradilišta bolnice, pa bi se time nasipala površina.

- DUUDI je to dodijelio Puli s naznakom da površinu koristi Pulaparking koji će je urediti za parkiranje. Na površini će biti oko 400 parkirnih mjesta, dok će u Ulici 119 brigade sve biti označeno prometnom signalizacijom tako da se gosti usmjeravaju na parkiralište. Na taj će se način, vjerujemo, značajno smanjiti pritisak vozila na središte grada i vjerujemo da će se to rasterećenje primijetiti. Na toj površini cijena parkiranja bit će 30 kuna za cijeli dan, odnosno neće biti parkirnih karata po satu parkiranja, kaže direktor Pulaparkinga.

"Bebi-karte" za besplatno parkiranje

S druge strane, odlukom Grada na zahtjev MO-a Arena proširuje se zona naplate parkiranja. Naime, na zahtjev Mjesnog odbora Arena, čiji su stanari tražili uređenje parkiranja na pojedinim zonama, uvodi se naplata parkiranja u Nezakcijskoj ulici te u Akvilejskom prilazu i Ravenskoj ulici.

A Pulaparking uvodi još jednu novinu, a ona bi, barem djelomično, trebala razveseliti friške roditelje. Pulaparking će roditeljima najmlađih Puljana, starosti do godinu dana, dati mogućnost besplatnog jednomjesečnog parkiranja po njihovom izboru.

- Svi roditelji djece do godine dana s područja Pule trebaju se javiti u sjedište Pulaparkinga i donijeti, uz osobnu, matični list djeteta kako bi im se registracijska tablica vozila uvela u sustav i imat će mogućnost jednomjesečnog besplatnog parkiranja u mjesecu koji im najviše odgovara, odnosno mjesecu koji sami odaberu u godini, zaključuje direktor Pulaparkinga. (Goran ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter