Parkiranje na pulskoj rivi usprkos zabrani

Riva je svakodnevno puna parkiranih vozila, prometniku unatoč
Riva je svakodnevno puna parkiranih vozila, prometniku unatoč

I jučerašnje jutro, baš kao i svako do sada, pulska riva je bila puna parkiranih vozila. Večeri su još i gore, jer je i vozila više da li zbog večernjih događanja u gradu, raznih manifestacija ili jednostavno noćnog đira. Pa ipak, odlukom Grada, na rivi je parkiranje zabranjeno. Stoga se nameće pitanje zašto i dalje svakodnevno ima veliki broj onih, domaćih i stranih vozača, koji riskiraju kaznu.

I dok oni koji žive na rivi i od rive prstom upiru u gradske vlasti i loše označavanje zabrane parkiranja te neučinkovito kažnjavanje, iz Grada kažu da ipak postoje određene zakonske zapreke za veću učinkovitost, ali i dodaju da upravo razmišljaju o postavljanju fizičkih prepreka.

- Strance uglavnom zbunjuju označene plave crte i plavi znak za parkiranje, ali to je znak za Karolinu ne za rivu, dok znak zabrane parkiranja nije uočljiv. Postavljen je točno na početku dionice gdje se ne smije parkirati, preko puta Lučke kapetanije, ali se uopće ne vidi jer nije nakošen i vozač kada dođe do sredine rive i jednostavno skrene i parkira. Osim toga, vide i druga vozila koja su već parkirana i tako to krene, jedan za drugim i riva je učas puna, ispričao nam je tako jedan djelatnik s izletničkog broda koji putnike vozi upravo s rive.

Zbog nemogućnosti da mu se putnici ukrcaju i iskrcaju na brod, drugi je pak provizorno postavio fizičku zapreku, tri štapa i između lanac, a za tim primjerom poveli su se i drugi.

Od voditelja Službe prometnih redara grada Pule Vladimira Brmbolića saznajemo da prometni redari svakodnevno kažnjavaju, i domaće i strane vozače. Kazne im se ostavljaju ispod brisača, a iako ih gotovo svi ignoriraju, Brmbolić kaže da će im svima doći na naplatu - i strancima!

Pročelnik za prostorno uređenje grada Pule Damir Prhat kaže da se razmišlja o uvođenju fizičke zabrane pristupa u dijelu od pruge do obalnog zida.

- To je jedini način da se zaštiti taj prostor rive. Projektnim rješenjem vidjet ćemo kakav vid zaštite moramo postaviti, ali ćemo to prepustiti projektantima. U svakom slučaju to nam je sada imperativ, zaštititi rivu od nepropisno parkiranih vozila, rekao je Prhat. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ; snimio M. MIJOŠEK)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter