Parkiranje i poništenje koncesije za Stoju

Danas ljetna sjednica Gradskog vijeća (Arhiva)
Danas ljetna sjednica Gradskog vijeća (Arhiva)

Nakon što je Visoki upravni sud Republike Hrvatske poništio određene članke Odluke o uređenju prometa na području Grada Pule, i to zbog toga što ih je donio gradonačelnik umjesto Gradskog vijeća, za danas je sazvana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su glavne točke upravo usvajanje te odluke. Visoki upravi sud RH, naime, spornim je proglasio osam članaka dosadašnje Odluke o uređenju prometa u Gradu Puli koju je donio gradonačelnik nakon što ga je ovlastilo Gradsko vijeće. Sud je spornim proglasio članke upravo iz razloga što smatra da Vijeće nije smjelo ovlastiti gradonačelnika za donošenje te odluke, već je ono trebalo usvojiti uređenje prometa u gradu.

Nije sporna naplata parkiranja

Gradsko vijeće tako će danas donijeti odluke kojima uređuje parkirališne površine i način parkiranja, zabranu parkiranja i mjesta ograničenog parkiranja, te vrijeme i cijenu naplate parkiranja. Samim time, s obzirom da odluka Visokog upravnog suda RH počinje biti pravovaljana tek objavom u Narodnim novinama, a do tada će proći mjesec-dva dana, u međuvremenu će se legalno urediti parkiranje u Puli te neće biti podloge za ocjenu zakonitosti u eventualno pokrenutim žalbama ili sporovima. Pogotovo stoga što sud u svojoj presudi nije ocijenio nezakonitim obavljanje poslova upravljanja i organizacije parkiranja, naplatu i nadzor parkiranja te druge poslove na javnim parkiralištima od strane Pula parkinga kao pravne osobe određene od gradonačelnika, jer "Pula parking izvršava odluku koju, prema Statutu Grada Pule, gradonačelnik ima pravo donijeti u obavljanju izvršne vlasti". Na taj način za sve sudionike u pulskom prometu se ništa ne mijenja te su i dalje obvezni poštivati sve odredbe koje se odnose na plaćanje usluge parkiranja.

Ništavna odluka o koncesiji

Usto će se na sjednici Vijeća naći prijedlog proglašenja ništavnom odluke o davanju koncesije na Gradskom kupalištu Stoja. Naime, nakon što je Grad poništio koncesiju trgovačkom društvu Orijentir jer nije dostavio u propisanom roku bankovnu garanciju Orijentir se žalio na takvu odluku Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave, a, nakon što je odbijen, i Upravnom sudu u Rijeci, koji je sve prebacio na rješavanje u Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. Ministarstvo je, pak, donijelo rješenje kojim se usvaja žalba Orijentira, te poništilo odluku Gradskog vijeća o stavljanju izvan snage odluke o davanju koncesije na kupalištu Stoja. U obrazloženju ministarstva se navodi da zbog nepreciznosti temeljne odluke o dodjeli koncesije Vijeće nije imalo pravne osnove za donošenje odluke o poništenju koncesije. Ministarstvo upozorava na neodrživost sadašnje pravne situacije, odnosno da postoji odluka o davanju koncesije, a ne postoji potpisani ugovor o koncesiji, te u svom obrazloženju sugerira Gradu da svojim rješenjem oglasi odluku o davanju koncesije kao upravnog akta ništavim iz razloga što njegovo izvršenje nije pravno ili stvarno moguće. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter