Parkiranje će se naplaćivati svakog dana do 22 sata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sutra, s prvim danom lipnja, Pulaparking uvodi ljetni režim naplate parkiranja. Najveća je novost da se naplata nedjeljom i blagdanima uvodi na sva parkirališta pod naplatom. Dakle, do 1. listopada sva parkirališta u sustavu Pulaparkinga bit će pod naplatom sedam dana u tjednu, od 7 do 22 sata. Nakon tog datuma naplata će biti skraćena dva sata, do 20 sati, i neće obuhvaćati nedjelje i praznike.

Nova žuta zona

Druga novost su dvostruko veće cijene na potezu između Rive i Arene, jer će sat parkiranja umjesto dosadašnjih četiri biti osam kuna, na parkiralištu Karolina te u ulicama uokolo Arene, poput Amfiteatarske, Flavijevske, Valerijinog parka, Carinskog gata i Rive. To se odnosi samo na sat parkiranja. Inače, od 1. listopada se na tom području vraća cijena od četiri kune za sat parkinga, ali ljeti je to područje proglašeno četvrtom zonom te žutu boju zamjenjuje zelenom. Stoga, tko plaća parking SMS-om, na tom području, poruku s brojem registarske oznake šalje na novi broj 707102. Korisnici povlaštenih parkirališnih karata žute zone mogu parkirati i u zelenoj.

Početkom lipnja će u sustav naplate biti uvedene ulice oko hotela Riviera. Nakon godinu dana čekanja Pulaparking je ishodio potrebnu suglasnost MUP-a te izradio prometne elaborate, a narednih će dana obilježiti parkirna mjesta i počet s naplatom u Ravenskoj ulici te u Akvilejskom prilazu. Prvih nekoliko dana od uvođenja sustava naplate neplatiše mogu očekivati upozorenja, a nakon toga kazne. Tko zaboravi platiti parkiranje dobit će kaznu u visini dnevne karte koja je jednaka za drugu i četvrtu zonu te iznosi 100 kuna, a što se može smanjiti na 50 kuna ako se plati istog dana na blagajni Pulaparkinga.

Mandrač pod naplatom

Prvog lipnja otvara se i parkiralište na Mandraču, koje nije bilo pod naplatom tijekom zimskog perioda. Na površini će biti oko 400 parkirnih mjesta, cijena parkiranja bit će 30 kuna za cijeli dan, odnosno neće biti parkirnih karata po satu parkiranja.

Unatoč tim novinama, cijena mjesečnih parkiranih karata za stanare ostat će ista, 50 kuna, dok za pravne osobe, sa sjedištem u zoni naplate, iznosi 400 kuna. Ostali zainteresirani mogu ugovoriti mjesečnu kartu od tisuću kuna. Kome nije teško malo prošetati, može ugovoriti parkiranje na Marsovom polju ili pokraj Veslačkog kluba te si za 200 kuna mjesečno osigurati neograničeno parkiranje.

Gdje besplatno parkirati

Oni koji žele uštedjeti četiri kune za sat parkiranja nadomak centra grada imaju na raspolaganju nekoliko velikih parkirališta. Ona pokraj zgrade Rojca i na Marsovom polju udaljena su svega deset minuta hoda od tržnice. Malo više hoda potrebno je od novog parkirališta pokraj bolnice do tržnice. Ipak, najbliže je ukoliko se parkira u Ulici Petra Preradovića (oko utvrde San Michele, nadomak bolnice i sveučilišta), ali često tu nema slobodnih mjesta. Tko ne cilja na tržnicu može pronaći slobodna parkirna mjesta unutar bivše kasarne "Vladimir Gortan" u Šijani ili u Vodovodnoj ulici kraj groblja. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter