Parking u Barbarigi na Vrhovnom sudu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulska tvrtka G.U. Barbariga ponovo šalje dopise vlasnicima apartmana u Barbarigi u kojima ih poziva da u što kracem roku iskoriste priliku i od njih, "pravih vlasnika", kupe zemljište namijenjeno parkiranju vozila, buduci da je "Opcinski sud u Puli po svim osnovama u cijelosti odbio zahtjeve tužitelja, vlasnika apartmana".

Naime, vec godinu i pol dana traje borba izmedu vlasnika apartmana u Barbarigi i tvrtke pulske tvrtke G.U. Barbariga oko pitanja vlasništva parkirališnih mjesta unutar ovog problematicnog apartmanskog naselja. Još krajem 2009. godine na adrese vlasnika apartmana pocele su stizati ponude iz spomenute tvrtke za kupnju parkirališnih mjesta koje vlasnici vec godinama koriste i za koje smatraju da su ih kupili zajedno s apartmanima.

Zatim su lani pocetkom godine doslovno preko noci na parkiralištima poceli nicati parkirni stupici kojima se željelo onemoguciti korištenje istih, a da bi na njima ipak kao i do sada parkirali svoje automobile, vlasnici apartmana morali su izdvojiti iz svog džepa više od 3.000 eura. Nakon višegodišnjih problema vec sa samim pokušajima upisa vlasništva na doticne apartmane, vlasnicima je prekipjelo i podigli su tužbu protiv G. U. Barbariga s ciljem upisa prava vlasništva na parkirališna mjesta.

Viktor Korošec, predsjednik Društva za skladno bivanje Barbariga, tvrdi da G.U. Barbariga prejudicira sudsku presudu i na silu pokušava iznuditi oko 6,5 milijuna eura koji bi ih spasili od, kako je rekao, stecaja koji prijeti spomenutoj tvrtki.

- Ništa u tom sudskom sporu još nije konacno. Cinjenica je da su na prvostupanjskom sudu presude za smetanje posjeda donesene u našu korist, na što su se iz G.U. Barbariga žalili i uspjeli dobiti presudu u svoju korist. Kako su prvostupanjske presude bile poništene bez nekog valjanog obrazloženja, zatražili smo reviziju sudskog postupka i to je sada na Vrhovnom sudu. Stoga biH pozvao sve vlasnike apartmana da ne nasjedaju na ove ocite provokacije dok ne vide kakva ce biti konacna presuda, rekao je Korošec.

Od oko 400 vlasnika apartmana iz Hrvatske i Slovenije, medu kojima je i nekoliko poznatih tvrtki, njih 70 podiglo je tužbe za utvrdivanje prava vlasništva, 60 tužbi podignuto je za ometanje posjeda, dok je preostali dio vlasnika odlucio pricekati s tužbama dok ne stignu prve presude. Korošec kaže da je u meduvremenu dosta barijera na parkiralištima skinuto ili su ostale spuštene, pa se vlasnici apartmana i dalje normalno koriste parkiralištima. U Barbarigi je zapravo najveci problem to što se na sva zemljišta kao jedini vlasnik upisala tvrtka G.U. Barbariga isplativši suvlasnika dijela zemljišta Hrvatske šume, pa javno vlasništvo zapravo i ne postoji. U cijeloj je situaciji kontradiktorna i cinjenica da rijetki, prvi vlasnici apartmana u Barbarigi koji su svoj kutak za odmor kupili prije dvadesetak godina jedini imaju prospekte i ugovore u kojima jasno stoji da svakom kupljenom apartmanu pripada i jedno parkirališno mjesto.

Ukoliko niti Vrhovni sud ne bude presudio u njihovu korist, Korošec je najavio da ce pravdu potražiti pri mjerodavnim institucijama u Europskoj uniji. (P. SOFTIC-MEHMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter