Park skulptura Emila Knapica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je kiša lijevala kao iz kabla, a brojni su se uzvanici stisnuli pod kišobranima, ugodnu prijateljsku atmosferu nije bilo moguce "isprati", pa vremenske neprilike nisu umanjile svecanost otvaranja parka skulptura poreckog likovnog umjetnika i kipara Emila Knapica, u Radošima kraj Poreca na imanju obitelji Jurcan.

"Sve ove skulpture dio su jednog veceg projekta pod nazivom "Akcenti vremena", koji se nastavlja postavljanjem skulptura posvecenih Istri u Oprtlju, Kostreni i naknadno u još nekoliko istarskih gradova. Nalazimo se pred parkom koji teži vrednovanju krajobraza putem umjetnosti. Skulpture u ovom parku posvecene su obiteljskom životu i ciklusu života u istarskom agraru, te odražavaju pojedine trenutke i aspekte koji su kroz povijest bili zajednicki za sve clanove obiteljske zajednice u reguliranju društvenih i obiteljskih odnosa, bracnih strategija, obicaja, zajednickih vrijednosti…

Svojim angažmanom, autor ovog jedinstvenog opusa, Emil Knapic, ovjekovjecio nam je, putem umjetnicke ekspresije, jednu tipologiju naše bogate kulturne baštine. A obitelj Jurcan, koja je inicirala i podržala ovaj zahvat na terenima svog obiteljskog nasljedstva, oplemenjujuci ih ovim cinom, svakako ostavlja svojim buducim generacijama bogato i ponosno naslijede", rekao je prof. Denis Visintin, povjesnicar i autor prateceg kataloga izložbe.

Cast da službeno otvori vrata Parka pripala je Antoniji Jurcan, koja je uz pomoc supruga Milorada presjeka vrpcu i uzvanike povela u obilazak ove jedinstvene galerije smještene u šumi.

Cetrnaest skulptura izradenih od oksidiranog željeza funkcioniraju u obliku objekta i nose karakteristican Knapicev izricaj, minimalizam. Podijeljene u nekoliko cjelina, posjetitelja vode kroz životni ciklus jedne obitelji, od zbližavanja, prijateljstva, radanja ljubavi, zaruka, vjencanja, rodenja prvog djeteta i njegova odrastanja, do zaceca drugog djeteta i zajednickog odrastanja do stapanja u sretnu, odnosno Svetu obitelj.


Podijeli: Facebook Twiter