Park & Ride - jednostavan i praktičan najam bicikala

Predstavljanje projekta Park & Ride
Predstavljanje projekta Park & Ride

Umag je dobio javni servis za prijevoz biciklima Park & Ride, jedinstven na Jadranu, koji su danas novinarima predstavili predsjednik Uprave hotelijerske kuće Istraturist Željko Kukurin, gradonačelnik Vili Bassanese te voditelji destinacijskih projekata i marketinga u toj tvrtki Bernard Musulin i Mauro Teković.

Projekt Park & Ride omogućuje jednostavan najam bicikala, njih ukupno 93, postavljenih na pet punktova od turističkog naselja Katoro do kampa Park Umag, koji su namijenjeni turistima i svima ostalima koji se žele rekreirati.

Kako je istaknuto na presici, time nije unaprijeđena samo turistička ponuda destinacije, već se širi važnost bavljenja sportom i ekološka osviještenost. Istraturist je u ovaj projekt uložio blizu dva milijuna kuna, od kojih je 90 tisuća dobio od Ministarstva turizma iz programa poticanja inovacija u turizmu "Inovativni turizam 2012."

- Uveli smo Park & Ride, jer je naša misija kreirati turističke doživljaje, od kojih je jedan i cikloturizam u čiji razvoj puno ulažemo. Bili smo prvi s turističkim vlakićem prije 40 godina, a sada smo prvi i s ovim javnim servisom, istaknuo je Kukurin.

Gradonačelnik je pohvalio suradnju javnog i privatnog sektora, naglasivši da je ovaj projekt veliki iskorak za turističku ponudu Umaga. Trenutno se može voziti do Katora, a cilj je da to jednog dana bude do Kanegre.

- Projekt Park & Ride povezuje turističke resorte s centrom grada i širi biciklističku mrežu, olakšavajući time turistima pristup i obilazak gradske jezgre. Turizam i sport u Umagu zajedno dišu, njihov spoj razlog je dolaska u naš grad, smatra Bassanese.

Bicikli su stacionirani na punktovima, tzv. Park & Ride stanicama Katoro, Stella Maris, Punta, centar grada i Park Umag. Posebnost ovoga servisa je da se uz klasične mehaničke mogu unajmiti i električni bicikli i svi su obilježeni prepoznatljivim destinacijskim obilježjima. Najam je vrlo jednostavan - prijavom na punktovima Istria Experience (Katoro, Stella Maris, Punta, Park Umag) ili na recepcijama objekata (Meliá Coral, Sol Garden Istra, Sol Aurora, Sol Stella & Amfora, Meliá Istrian villas, Sol Umag, CampingIN Park Umag) dobiva se kod pomoću kojeg se bicikl preuzima na spomenutim stanicama, a tamo se, nakon isteka vremena najma, vraća natrag. Sustav se može koristiti sedam dana u tjednu od 6 do 24 sata. Maksimalno vrijeme jedne vožnje je 40 minuta, a bicikl se može unajmiti na 40 minuta, 24 sata, tri ili tjedan dana, o čemu ovisi i cijena koja varira od 15 do 110 kuna za klasični, odnosno 35 do 225 kuna za električni bicikl.

Jednim korisničkim računom mogu se koristiti maksimalno četiri bicikla. Osiguran je i sustav održavanja i razmještanja bicikala, koji će u drugoj fazi, predviđenoj za 2014., dobiti još dvije stanice (još jednu u gradu i Parku Umag) te će se u potpunosti automatizirati. (Napisala i snimila T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter