Park Plaza postaje većinski vlasnik Arenaturista

(Arhiva)
(Arhiva)

Goldman Sachs, odnosno njihov nekretninski fond The Whitehallom je najavio, putem Zagrebačke burze, da će prodati većinski paket dionica Arenaturista, nakon devet godina otkako je od talijanske obitelji Piovesana kupio taj isti paket. Novi najveći dioničar pulskog hotelijera će postati Park Plaza koja je do sada u Arenaturistu zajednički djelovala i po pitanju suvlasništva i upravljanja društvom s fondom njujorške banke.

Ulaze fondovi

Ujedno, novi je većinski vlasnik najavio objavu javne ponude preuzimanja tijekom koje će otkupiti sve dionice Arenaturista koje u tom postupku budu ponuđene za kupnju. Uz to, Park Plazi je najavila prodaju djela dionica Arenaturista. Kupit će ih dva domaća mirovinska fonda: AZ i PBZ CO. Prvi će kupiti devet posto Arenaturista za 56 milijuna kuna, a drugi jedan posto za 6,2 milijuna te uvjetno još četiri posto za 24,9 milijuna. Ukupno će Park Plazi isplatiti 285 kuna po dionici, odnosno 87,1 milijun kuna za 14 posto kapitala. Ranije, 2007. godine je Goldman Sachs platio 271,71 kunu po dionici obitelji Piovesana.

O ovoj promjeni vlasnika se među djelatnicima Arenaturista već nekoliko mjeseci špekulira, a kao jedan od razloga te promjene navodila se loše poslovanje nekretninskog fonda koji je bio vlasnik Arenaturista. Sada će Park Plazi biti omogućeno da samostalno donosi odluke u pulskom hotelijeru bez uplitanja njujorških bankara.

Nesklad partnera

Da ta dva partnera nisu oduvijek radila skladno vidjelo se kada je 2008. godine donijeta odluka da se Arenaturist zaduži za 611 milijuna kuna i taj iznos isplati dioničarima u vidu umanjenja temeljnog kapitala. Na optužbe malih dioničara da će takva ogromna isplata zadovoljiti dioničare, ali i financijski uništiti pulskog hotelijera - iz Park Plaze su tada komentirali kako je to odluka Goldman Sachsa, a ne njihova.

Park Plaza je svjetski brend s 38 hotela

Tvrtka Park Plaza je osnovana na otoku Guernsey (pokraj francuskog poluotoka Normandija) koji nije dio ni Francuske ni Velike Britanije već je kraljevski posjed i direktno je podložan britanskoj kruni, odnosno kraljici Elizabeti II koja je poglavar otoka. Osim u Hrvatskoj, Park Plaza brend rasprostranjen je diljem Europe (i Izraela) gdje posjeduje, iznajmljuje i franšizira 38 hotela s 8.300 smještajnih jedinica te razvija još pet novih hotelskih projekata s 1.500 soba. Od ranije je poznato da iza Park Plaze stoji velikim djelom Izraelski kapital, a jedan od čelnika kompanije, Boris Iveša dugo je živio u Izraelu. Inače, Borisov otac je podrijetlom iz Premanture. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter