Park Plaza Histria, jedini u RH s oznakom sigurnosti

Održana je pokazan vježba oživljavanja  (D. MEMEDOVIĆ)
Održana je pokazan vježba oživljavanja (D. MEMEDOVIĆ)

"Hotel Park Plaza Histria prvi je hotel u Hrvatskoj koji je dobio znak sigurnosti Hrvatskog crvenog križa (HCK)", izvijestio je danas izvršni predsjednik Hrvatskog crvenog križa Robert Markt nakon predstavljanja pilot projekta HCK-a "Znak sigurnosti" kojim se želi povećati razina sigurnosti gostiju koji borave u hrvatskim hotelima, kampovima, odmaralištima i plažama. Markt je tom prigodom istaknuo da je Hrvatska prepoznata kao zemlja s turističkim potencijalom te je stoga, unapređenje ponude zajednička zadaća sviju.

-Ponosni smo što je Arenaturist prepoznao važnost ovog projekta kojeg smo ponudili i predstavili hrvatskim hotelijerima a ovo je na neki način doprinos Hrvatskog crvenog križa kako bi se povećala konkurentnost hrvatskog turizma. Cilj je da se svi gosti koji stignu u Hrvatsku, u svakom trenutku osjećaju sigurno i da u slučaju bilo kakvih neželjenih situacija, s odmora odlaze s što manje loših sjećanja. Krenuli smo u Istri, a od iduće godine projekt će se provoditi na području cijele Hrvatske, istaknuo je Markt, navodeći kako je obuku iz pružanja prve pomoći prošlo osoblje hotela, a u samom predvorju nalaze se informacije o poželjnom načinu ponašanja u slučaju vanrednih situacija a koje će se postaviti i u hotelskim sobama.

-Nadamo se da će i ostali hotelijeri prepoznati ovakav način rada i unapređenja rada s turistima i cilj nam je projekt ponuditi svim akterima u turizmu kako bi unaprijedili i dodatno obogatili svoju ponudu, rekao je Markt.

Ravnateljica Društva Crvenog križa Istarske županije Crvenog Elza Damijanić veli da je u sklopu projekta u hotelu  Histria osposobljeno 34 djelatnika, što za čak četiri puta premašuje propisane standarde. Naglasila je da se ideja o projektu rodila pred nekoliko godina, nakon kontakata s predstavnicima turističkih zajednica i drugih službi, a sve kako bi se pojačala suradnja između javnog i privatnog sektora vezano uz sigurnost gostiju što u konačnici, navela je Damijanić, utječe i na dodatno obogaćivanje turističke ponude.

Naime, da bi se dobio znak sigurnosti, potrebno je zadovoljiti određene standarde, a odnose se na pružanje prve pomoći, spašavanje života na vodi ali i reagiranje na krizne situacije. Također, bitna je i informiranost osoblja hotela i organizacija spasilačke službe kao i posjedovanje pomagala za pružanje prve pomoći. U sklopu ovog projekta Hotel Histrija je nabavio vanjski automatski defibrilator.

-Znak sigurnosti će se dodjeljivati turističkim objektima jednom godišnje u obliku brončane, srebrne ili zlatne ploče, ovisno o stupnju pripremljenosti i zadovoljenja zadanih kriterija i iznimno nam je drago da je hotel Histrija odmah stekao sve uvjete za dobivanje zlatne ploče, istaknula je Damijanić.

Direktor hotela Park Plaza Histria Tomislav Korošec istaknuo je da su izuzetno ponosni što su prvi hotel u Hrvatskoj koji je dobio znak sigurnosti kao i zlatnu ploču, jer kako je rekao, to hotel Park Plaza Histrija i zaslužuje. U nastavku je održana i pokazana vježba pružanja prve pomoći u kojoj je sudjelovalo osoblje hotela, a tijekom koje je simuliran slučaj pružanja prve pomoći gostu radi srčanog zastoja. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter