Park kažuna osobna iskaznica Vodnjana za Europu

Odino Fioranti i Klaudio Vitasović označili su početak gradnje kažuna
Odino Fioranti i Klaudio Vitasović označili su početak gradnje kažuna

Akcija obnove kažuna i suhozida "Moj kažun" svečano je otvorena danas u Vodnjanu, pored novog kružnog toka na sjeveru grada nedaleko od crkvice sv. Franje. Akcija će trajati do 26. svibnja te će u tom razdoblju na ovoj lokaciji biti napravljena četiri kažuna u raznim fazama gradnje.  

- Vodnjan već dugi niz godina organizira radionice obnove suhozidne baštine na svom području. Ta baština ne pripada samo Vodnjanu nego svima nama u Istri pa i šire, rekao je voditelj radionica Branko Orbanić.

- Kad čovjek napravi nešto harmonično, kažemo da je to lijepo. S ovom harmonijom kažuna i suhozida suglasna je i priroda. Nadam se da će ovo što gradimo u svima izazivati nešto lijepo i pozitivno i da će to biti pouka, model jer nam to svima nedostaje. Vodnjan je prepoznao da je ovo izvozni proizvod koji je i u Europi broj jedan. Ove godine tema radionice je Park kažuna, pokazna gradnja kažuna, jer se nalazimo na fizičkom i duhovnom raskrižju pa tu želimo napraviti ulaz u taj park, a ovaj okoliš je i Ministarstvo kulture zaštitilo na razini Europe, rekao je Orbanić. Naveo je da će četiri kažuna prikazivati različite faze gradnje da bi se prezentirao taj proces.

- Park kažuna će biti naša osobna iskaznica, rekao je Orbanić poručivši okupljenoj djeci da će oni nastaviti posao starijih graditelja kažuna i suhozida.

Kroz akciju "Moj kažun" sačuvana je kulturna baština, ruralna arhitektura, kazao je gradonačelnik Klaudio Vitasović.

- Sačuvali smo stotine kažuna kroz ove akcije i potpore koje Grad Vodnjan daje za obnovu i s njima će nastaviti. Najvažnije je to što smo podigli svijest građana o kažunima i vrijednosti ruralne arhitekture pa su se oni prije deset, petnaest godina rušili, a sad se obnavljaju, i to je najveća vrijednost, rekao je Vitasović.

Početak akcije Vitasović je označio postavljanjem kamena temeljca za prvi kažun, u čemu mu je pomogao vodnjanski stručnjak za gradnju kažuna i suhozida Odino Fioranti. Na otvorenju su nastupili zborovi Osnovne škole Vodnjan, a postavljena je i prigodna izložba fotografija koja prikazuje dosadašnje akcije.

Posjeti radionicama obnove kažuna i suhozida bit će organizirani pored kružnog toka Vodnjan sjever do 25. svibnja petkom i subotom od 9 do 20 sati. Predavanja o suhozidnom graditeljstvu održavat će se svakog petka i subote u 18 sati. Ista lokacija je i polazna točka turističkog vlakića koji će voziti zainteresirane kroz gradsku jezgru Vodnjana uz kratke stanke te ih vratiti na polazno mjesto.

Prethodna najava potrebna je samo za grupe veće od 40 osoba na broj 535-953 ili e-mail adresu [email protected]. Vlakić vozi petkom u 18 sati i subotom u 10, 16 i 18 sati. Investitor, pokretač i promotor akcije je Grad Vodnjan. (Napisala i snimila P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter